Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Облачната платформа CATRobo на Спесима: как дигиталните близнаци революционализират автоматизацията в тежката промишленост

Експлоатацията на роботизирани системи в тежката индустрия, например роботи за автоматизация на леярски машини, може да бъде сигурна, безпроблемна и надеждна с помощта на облачно базираната платформа за моделиране CATRobo на Спесима. Софтуерът позволява създаване на дигитален близнак на физическото оборудване и оптимизира процесите по неговото внедряване, конфигуриране и управление посредством усъвършенствани инструменти за прогнозен мониторинг, отдалечена диагностика и поддръжка.

"Платформата CATRobo прави възможно виртуалното (софтуерно) визуализиране на материалния актив, например робот за автоматизиранo обслужване на леярско оборудване, чрез дигитален близнак. Роботът е оборудван със съответните сензори, а на база събраната информация платформата може прогнозно да регистрира рискове от възникване на различни проблеми и да осигури възможност за адекватна превантивна реакция.

Системата е облачно базирана и разполага с възможности за VPN комуникация. Така можем да гарантираме надеждна и ефективна отдалечена поддръжка и консултация на клиенти във всяка точка на света, включително дистанционно да отстраняваме неизправности. Технологията значително съкращава процеса по интегриране и конфигуриране на реалната система. С помощта на 3D модел на цялата роботизирана клетка потребителят може на наблюдава работните процеси и да внася необходимите промени в реално време или в режим на симулация", разказва Стефан Карастанев, софтуерен инженер в Спесима и създател на идеята за платформата.

Иновация от идеята до реализацията

През 2020 г. фирмата използва времето на застой на пазара, за да реорганизира вътрешния си ресурс и експертиза и да се концентрира изцяло върху иновационната си дейност - разработването на дигитални близнаци. С договор от края на 2020 г. проектът "CATRobo – Cloud Based Digital Twin" на Спесима получава безвъзмездна финансова и експертна подкрепа по линия на програмата "Повишаване на разширяващите се цифрови информационни центрове" (BOWI).

BOWI служи като инструмент за медиация между потенциалните инвеститори и водещите производствени компании в сферата на дигиталната трансформация, които създават и налагат модерни технологични решения в области като Industry 4.0, мехатроника, роботика, Internet of Things (IoT) и изкуствен интелект (AI).

Облачно базираният софтуер на Спесима позволява предварителна симулация на разнообразни практически сценарии, както и усъвършенстване и адаптиране в реално време на промишлени роботизирани системи в експлоатация. Потребителите получават множество възможности за прецизно планиране на нови или преконфигуриране (включително мултиплициране) на съществуващи роботизирани линии.

Сред приложенията на CATRobo са високотехнологични отрасли като мехатрониката, автомобилостроенето, космическия сектор, химическата и минната промишленост, електрониката, машиностроенето, енергетиката, ВЕИ секторът и др., които съставляват над 60% от брутния вътрешен продукт на страната ни, коментират от BOWI.

Надеждно и рентабилно управление на роботизирани системи

Иновативното решение позволява редуциране на оперативните разходи с до 30%, съкращава периода от разработката до реализацията на иновативни технологии и системи за автоматизация, елиминира риска от повреди и неизправности във физическото оборудване и спомага за надеждна дигитализация на производството. Платформата дава и позитивен социален ефект, намалявайки необходимостта от извършване на редица трудни и рискови дейности в агресивните условия на тежката промишленост.

"Дигиталните близнаци позволяват по-ефективно управление на автоматизацията, която роботите на Спесима осъществяват, и водят до оптимизиране на производствените процеси, намаляване на разходите за поддръжка, ранно предотвратяване на аварии и безопасни условия на труд", допълват специалистите от Спесима.

Повече за това как работи CATRobo и какви предимства осигурява можете да научите от интервюто със създателя на идеята за платформата Стефан Карастанев:

 

Спесима ООД
София 1592
бул. Асен Йорданов 9
тел.: +359 (2) 973 87 62
Email: info@spesima.eu
Web: www.spesima.eu

     
Източник: Спесима

Ключови думи: Спесима   CATRobo   BOWI   дигитални близнаци   роботизация   автоматизация   леярско оборудване   тежка промишленост   облачни платформи   промишлени роботи  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...