Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Екип от Бостънския университет създаде хващачи за роботи, вдъхновени от Киригами - 11.06.2021

Екип от инженери от Бостънския университет създадоха хващачи за роботи, вдъхновени от древното японско изкуство Киригами, съобщават от университета.
 
В рамките на проекта екипът, ръководен от преподавателя по машинно инженерство Дъглас Холмс, изрязва от полимерен лист парчета със специфични форми, след което ги перфорира по определен начин, превръщайки ги в меки захващащи приспособления, които могат сигурно и безопасно да задържат предмети с различни размери, тегло, форма и чупливост.
 
Като използва техниката на Каригами, Холмс и екипът му създават хващачи с различни размери и форми, включително такива, които са достатъчно малки, за да захванат дори само една песъчинка, и такива, които са достатъчно големи, за да захващат бутилки вода.
 
В публикация в Science Robotics Холмс отбелязва, че хващачът, вдъхновен от Киригами, може лесно да бъде интегриран в съществуващи роботи или задвижван дистанционно чрез използване на магнитно поле. Отделните елементи, изрязани по модела на Киригами, могат да бъдат свързвани заедно в серии и подредени така, че да се създаде хващач, който може да задържи едновременно множество деликатни и хлъзгави предмети.
 
Холмс се надява, че проучването му ще има съществен принос в бързо развиващата се сфера на меката роботика. Според него тези меки и леки хващачи могат да намерят приложения в роботиката, развитието на хаптични технологии и в проектирането на биомедицински устройства.

     
Източник: Бостънски университет

Ключови думи: Бостънски университет   мека роботика   хващачи  

Област: Роботика  

Подобни статии

BGRobots
Bimex
ШУНК Интек ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиБизнесПредстоящоТехнологииПроектиСъбитиятаОбучения/СеминариПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...