Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Екип от Бостънския университет създаде хващачи за роботи, вдъхновени от Киригами

Екип от инженери от Бостънския университет създадоха хващачи за роботи, вдъхновени от древното японско изкуство Киригами, съобщават от университета.
 
В рамките на проекта екипът, ръководен от преподавателя по машинно инженерство Дъглас Холмс, изрязва от полимерен лист парчета със специфични форми, след което ги перфорира по определен начин, превръщайки ги в меки захващащи приспособления, които могат сигурно и безопасно да задържат предмети с различни размери, тегло, форма и чупливост.
 
Като използва техниката на Каригами, Холмс и екипът му създават хващачи с различни размери и форми, включително такива, които са достатъчно малки, за да захванат дори само една песъчинка, и такива, които са достатъчно големи, за да захващат бутилки вода.
 
В публикация в Science Robotics Холмс отбелязва, че хващачът, вдъхновен от Киригами, може лесно да бъде интегриран в съществуващи роботи или задвижван дистанционно чрез използване на магнитно поле. Отделните елементи, изрязани по модела на Киригами, могат да бъдат свързвани заедно в серии и подредени така, че да се създаде хващач, който може да задържи едновременно множество деликатни и хлъзгави предмети.
 
Холмс се надява, че проучването му ще има съществен принос в бързо развиващата се сфера на меката роботика. Според него тези меки и леки хващачи могат да намерят приложения в роботиката, развитието на хаптични технологии и в проектирането на биомедицински устройства.

     
Източник: Бостънски университет

Ключови думи: Бостънски университет   мека роботика   хващачи  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...