Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Inter Drone Expo представя най-иновативните български разработки при безпилотните летателни машини

19.10.2022   |   Начало»Събитията

Първото специализирано изложение за дронове и безпилотни летателни апарати на Балканите Inter Drone Expo, което отваря врати за посетители от 20 до 23 октомври т. г., представя някои от най-високотехнологичните модели на глобалния пазар към момента, споделят организаторите от Интер Експо Център и Консорциум Международно дрон изложение. Сред експонатите, които могат да бъдат видени в полет на специално обособени трасета, са и модерни безпилотни машини за широк спектър от приложения, разработени в България.

Институтът за космически изследвания и технологии към Българската академия на науките (БАН) демонстрира три собствени разработки в сегмента - самолет със съчленено крило, безпилотен коптер с продължително време на полета и трикоптер с бордови компютър за управление и предаване на данни по 5G мрежа. Други интересни акценти в изложбената програма, произведени от българска компания, са тактически дронкоптер за наблюдение и разузнаване в реално време с тегло 25 кг, подходящ за автоматичен и автономен полет, както и новаторска анти-дрон система с маневрен дизайн.

Посетителите на форума имат възможност да се запознаят и с още една изключително любопитна технология в сферата на летателните машини - автожирите. Това са хибридни модели апарати, комбиниращи характеристиките на хеликоптер и самолет. Два български модела - Kallithea и Lightning, могат да бъдат видени тази година на Inter Drone Expo. Те се отличават с висока надеждност, компактни размери и гъвкавост на управлението, а за излитането и кацането им са нужни между 50 до 100 м.

"Машините са подходящи за въздушно разузнаване, антитерористични операции, картографиране и др. В конструкциите е използван карбон. Двата автожира са със сходен корпус. Най-осезаемата разлика е решението опашката на Lightning да излиза от витлото, за което създателите му споделят, че "в световен мащаб никой друг не се е осмелил да направи това", разказват организаторите на специализираното изложение.

На фокус в програмата на Inter Drone Expo 2022 са и богат арсенал от безпилотни машини за индустриални приложения от водещи международни производители. Сред тях е иновативен модел с функции за 6-посочно позициониране и сканиране, който разполага с възможности за закачане на 3 камери и полет до 55 мин. Гостите на шоуто могат да се запознаят с предимствата и на два компактни комерсиални дрона с дълго полетно време, единият от които е оборудван с термокамера, както и на селскостопански безпилотен апарат за високоефективно пръскане на земеделски култури.

Акцент в рамките на четиридневното събитие е привързана безпилотна летателна система (T-UAS) за постоянно въздушно наблюдение с възможности за високоскоростен и сигурен трансфер на данни, която получава директно захранване от земята. Част от експозицията е и дрон за тактическо разузнаване, спасителни операции и проникване в сгради, който организаторите определят като "почти неразрушим". Системата издържа до 20 м свободно падане върху бетон, водоустойчива е до един метър дълбочина и топлоустойчива до 95°C за 3 минути.

Повече за съпътстващата програма на първото дрон изложение на Балканския полуостров ще научите тук, а билети за събитието можете да закупите тук.

     
Източник: ИЕЦ

Ключови думи: ИЕЦ   Inter Drone Expo   дронове   безпилотни летателни апарати   безпилотни летателни машини   автожири   дронкоптери   трикоптери  

Област: Роботика  

е-книга Дигитални производствени иновации
Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Събитията
е-книга Дигитални производствени иновации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...