Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Засилваме сътрудничеството си с Армения в областта на роботиката и ИИ

20.10.2022   |   Начало»Проекти

Възможности за по-активно сътрудничество между Армения и България в сфери като роботика и изкуствен интелект, иновации и високи технологии обсъдиха министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, арменският президент Н.Пр. Вахагн Хачатурян и министърът на високотехнологичната индустрия на Армения Роберт Хачатрян.

Срещата им се състоя по време на официалната визита на двамата държавници у нас, а част от програмата беше посещение на София Тех Парк и демонстрация на високотехнологичен робот за операции в сферата на хирургията, гинекологията, урологията и гръдната хирургия. Общо 11 такива роботизирани системи вече са внедрени у нас, а за работа с тях са обучени над 40 специалисти.

Арменската делегация се запозна с възможностите, които предоставя за науката и бизнеса българският суперкомпютър Discoverer - първата на Балканите високопроизводителна изчислителна машина, част от европейската мрежа на високопроизводителните машини EuroHPC JU. Тя беше открита през 2021 г. и в момента заема 113-място в световната класация на най-мощните суперкомпютри TOP 500, като върховата й отчетена производителност е 6 петафлопа (6 милиона милиарда операции в секунда). Пред високопоставените гости беше представен и новосъздаденият Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT.

В рамките на визитата министърът на високотехнологичната индустрия на Армения Роберт Хачатрян проведе среща с представители на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА), Обединено Дрон общество и Клъстер Изкуствен интелект, както и на Българската стартъп асоциация. Събитието включваше демонстрации на иновативни проекти в областта на роботиката, безпилотните летателни апарати, изкуствения интелект и киберсигурността.

По време на форума министър Пулев подчерта, че развитието на изкуствения интелект е двигател на реформите в сектора на високите технологии у нас заедно с развитието на иновационната екосистема у нас, а крайната цел е да се повиши конкурентоспособността на българската индустрия и да се насърчат допълнително иновационните процеси в страната.

     
Източник: София Тех Парк

Ключови думи: София Тех Парк   МИР   роботика   изкуствен интелект   дронове   хиругични роботи   роботизирана хирургия   Discoverer   INSAIT  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...