Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Китай с амбициозни цели за лидерство в индустриалната роботика

02.11.2022   |   Начало»Бизнес

Близо половината от всички новоинсталирани през миналата година индустриални роботи в света са в Китай, а от 2018 г. насам азиатската държава почти е удвоила броя на внедряванията на роботизирани системи в производството си. Това сочат последните данни на Международната федерация по роботика (IFR), откъдето допълват, че страната е на първо място по имплементации в сферата на промишлената роботизация вече цели осем години подред.

През 2021 г. пазарът на индустриални роботи в Китай отбелязва нов рекорд с 243 300 инсталации, което представлява ръст от 44% спрямо предходната година. Анализаторите регистрират устойчив растеж във всички индустрии, а водещи са електрониката и производството на електрически уреди и системи, където през изминалата година са заработили 81 600 нови робота - с 30% повече от 2020 г. Сред основните двигатели на технологичната модернизация в Китай са и производителите на електромобили, в чиито местни предприятия в рамките на 2021 г. са въведени в експлоатация 50 700 робота, а увеличението в сравнение с предходния едногодишен период е с цели 89%, отчитат от IFR.

"Роболюцията" в китайските заводи

Дошло е времето, в което роботизацията коренно ще трансформира представата на обикновения човек за китайската манифактура, убедени са пазарните експерти. През 2020 г. плътността на роботите в китайската производствена промишленост - ключов показател за нивото на автоматизация в страната, е достигнала 246 единици на всеки 10 хил. работници, което е близо два пъти повече от средните стойности на индикатора в глобален мащаб. Министерството на индустрията и информационните технологии (MIIT) на Китай си поставя амбициозната цел почти да удвои този и без това висок резултат и до края на 2027 г. да достигне 500 робота на 10 хил. работника.

Този смел подход към роботизацията е част от новия петгодишен план на китайското правителство, който се стреми да нареди страната сред световните лидери в индустриалната роботика и да компенсира застаряващата работна сила и нарастващите цени на труда с повсеместно автоматизиране на производството - сценарий, аналогичен с примерите от Япония и Южна Корея в близкото минало.


КИТАЙСКИ РОБОТИ В БЪЛГАРИЯ

Повече за това какви типове и модели роботи от китайски производители предлагат и внедряват български компании и в кои приложения тези системи се доказват като най-ефективни можете да научите тук.


През изминалата година в Китай впечатляващ ръст е налице не само при внедряванията на роботи, които се използват в цели 52 отрасъла на индустрията, но и в местното производство. По данни на MIIT, през 2021 г. в страната са конструирани 336 хил. промишлени роботизирани системи - увеличение с близо 68% спрямо предходната година. Само през първата половина на настоящата 2022-ра от фабриките в азиатската държава са излезли нови 202 хил. робота. Сред най-търсените модели са мобилните (основно колесните) конфигурации, които намират все по-широко приложение в автомобилостроенето, електрониката, складовата дейност и логистиката, сочи информация на Националното статистическо бюро на Китай.

Отвъд цифрите - какви роботи се трудят в китайските фабрики?

Сред секторите, които регистрират все по-голямо търсене на индустриални роботи през последните години в Китай, са металообработката, производството на компютърни системи, потребителска, промишлена и медицинска електроника, наред с по-традиционните клиентски отрасли като автомобило- и самолетостроенето, конвенционалната и ВЕИ енергетиката, където се наблюдава увеличен интерес към роботизирани системи за производството на литиево-йонни батерии например.

Близо 50% от всички роботи в страната са "впрегнати" в автомобилните заводи, а около половината от тях са заваръчни системи, сочат официалните данни. Сред сегментите, които се радват на все по-висока степен на автоматизация и роботизация, са и хранително-вкусовата, хартиено-целулозната, химическата, фармацевтичната, козметичната и полимерната промишленост, производството на торове, железопътният транспорт, логистиката и минното дело.

В китайските фабрики индустриални роботи се използват за изпълнението на широк набор от задачи, включително заваряване, запояване, монтаж и асемблиране, боядисване и нанасяне на покрития, лепене, лазерно маркиране, инспекция, опаковане, почистване, полиране, pick-and-place операции, палетизиране, зареждане, разтоварване и обслужване на обработващи машини и др.

В допълнение към производствените модели, в Китай се търсят и все повече сервизни и специализирани роботи за приложения в сферата на услугите, здравеопазването, отбраната, спасителните операции и др.

Продължение на материала, в което разглеждаме с какви инвестиции се стимулира местното производство на роботи и компоненти за тях в Китай, както и някои от най-интересните иновации в сегмента през последните месеци, четете тук.

     
Източник: IFR, MIIT (China); снимка: Dreamstime

Ключови думи: Китай   роботика   роботизация   индустриални роботи   колаборативни роботи   коботи  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...