Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Kawasaki Robotics доказва как високотехнологичната автоматизация се вписва отлично в традиционния пивоварен бизнес

Годината е 1862, а мястото - гр. Зауерланд в Германия. Създадена е пивоварната фабрика Westheimer, която до днес вече повече от 150 години произвежда богат асортимент от характерни за региона бирени напитки и успешно ги популяризира на местния и международния пазар.

 

До 2017 г. технологичното оборудване в завода е също толкова традиционно, колкото са и рецептите му за варене на бира. Някои от механизираните производствени системи датират от 80-те години на миналия век, а старата палетизираща линия заема толкова място в цеха и търпи толкова чести повреди, че екипът я избира като логична първа стъпка на предстоящия мащабен проект за автоматизация.

 

Изборът на решение се оказва лесен - роботите Kawasaki осигуряват необходимата комбинация от висока гъвкавост, ефективност и производителност, необходима на предприятието да се адаптира към нарастващите изисквания за бързина и качество, които налага динамичният съвременен пазар. Палетизиращият модел CP500L бързо печели надпреварата за най-подходяща система, с която да бъде модернизирана остарялата технологична линия за производство на бира и безалкохолни напитки. Водещи аргументи в полза на инвестицията са високата скорост и прецизност на робота в съчетание с улесненото настройване и програмиране, възможностите за независимо зареждане и усъвършенстваната система за безопасност.

 

Това вече е "друга бира"

 

След интеграцията на първия модел Kawasaki в пивоварната пълните и празните каси с бирени бутилки, които се придвижват по конвейер, вече автоматично се позиционират и поставят върху палета от робота, а капацитетът за едновременна обработка на множество транспортни единици е сред основните предимства на решението.

 

Успешното въвеждане в експлоатация на палетизиращата система дава началото на мащабна модернизация на цялото производство в завода. Два робота Kawasaki BX200L са внедрени с цел изпълнение на необходимите опаковъчни операции. За всеобща радост дори не се налага реорганизация на цеха, тъй като компактните роботизирани решения заемат изключително малко пространство и по този начин позволяват на производствените машини и станции да останат на старите си места.

 

 

С годините асортиментът на пивоварната сериозно се разраства - от един вид бира в малки и големи бутилки в началото до богат каталог от собствени марки в различни разфасовки, лимонада и още множество алкохолни и безалкохолни напитки днес. Част от производствената програма на фабриката са и продукти за други компании. Това впечатляващо разнообразие постепенно започва да налага преустройство на цеха.

 

Модернизация вместо реорганизация

 

Благодарение на двата робота BX200L опаковъчната станция вече може гъвкаво да се адаптира към различни продукти и разфасовки, без да е необходима допълнителна реорганизация на оборудването или закупуване на ново.

 

Системата функционира на две взаимосвързани нива. Празните бутилки се зареждат за последващо измиване и обработка, а пълните каси с готови шишета се подават към пълначната станция. Връзката между двете линии, разположени една над друга, се осъществява посредством конвейер. Ваденето на бутилките от касите и подреждането им върху транспортната линия е задача на един от роботите Kawasaki BX200L, който ги захваща със специализирания си грипер.

 

Преди измиване шишетата се подлагат на инспекция за счупвания, спуквания и други щети. Следва втора инспекция след излизането им от станцията за почистване, която гарантира, че само бутилките в перфектно състояние ще продължат към следващия етап. Пълните стъклени контейнери за бира се затварят, етикетират и подават към друг робот BX200L, който се грижи за тяхното подреждане в каси, а възможността му за обработка на две каси едновременно буквално удвоява скоростта на линията.

 

Повече за това как функционира модернизираната с роботи Kawasaki технологична линия в пивоварната Westheimer вижте във видеото тук:

 

 

Marcin Brydak
International Account Manager
M: +48 603 790 051
E: m.brydak@kawasakirobotics.pl
LinkedIN: Marcin Brydak
Kawasaki Robotics Central and Eastern Europe HUB

Минко Ангелов
Изпълнителен директор
M: +359 286 830 43
E: minko@bimextools.com
www.bimextools.com
Bimex Ltd.

     
Източник: Бимекс Лимитид

Ключови думи: Бимекс Лимитид   Bimex   Kawasaki   Kawasaki Robotics   BX200L   CP500L   промишлени роботи   палетизиращи роботи   опаковъчни роботи   производство на бира  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...