Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Китай с амбициозни цели за лидерство в индустриалната роботика - продължение

10.11.2022   |   Начало»Бизнес

В края на 2021 г. Китай обяви своя нов и изключително амбициозен петгодишен план за развитие на индустриалната роботика, разработен от местното Министерство на индустрията и информационните технологии. Програмата цели да наложи страната като ключов фактор от световна величина в този сектор, както и да я превърне в източник на иновации в сферата на роботизираните технологии с глобална значимост.

Азиатската държава планира до 2025 г. средният годишен темп на растеж на оперативните приходи в сегмента на роботиката да надхвърли 20%. Планът поставя цели за увеличаване на дълбочината и обхвата на роботизираните приложения, за да се стимулира допълнителен ръст в инсталациите на индустриални роботи в страната. Китайското правителство се надява да постигне по-голяма стабилност и устойчивост във веригите на доставките, както и да въведе по-широка и универсална стандартизация в тази индустрия.

От Международната федерация по роботика отчитат, че броят на внедряванията на роботи в китайското производство, реализирани от местни компании, непрекъснато нараства. През 2020 г. той е бил 45 347 единици, a 120 030 робота са инсталирани от чуждестранни интегратори. През същата година е регистриран ръст в общия брой на инсталациите от 20 на сто спрямо предходната. До края на 2021 г. това увеличение на годишна база вече е цели 44%, а новоинтегрираните в китайското производство роботи наброяват почти четвърт милион или половината от всички нови промишлени роботи на планетата за изминалата година. Но не всичко в сектора на местната индустриална роботика е толкова "розово" или поне не още.

Инвестиции за стимулиране на местното производство

 

Макар глобалният пазар на промишлени роботи традиционно да е доминиран от японски и европейски корпорации, китайските производители изглеждат решени да завоюват своето място на челните позиции, отбелязват маркетолозите. Страната изключително бързо се възстановява от социално-икономическата криза във връзка с пандемията, но местните предприятия все още търсят решение на един основен проблем във връзка с веригите си на доставка.

 

Три от основните високопрецизни групи компоненти за производството на роботи - задвижванията за управление на въртящите се компоненти (които представляват около една трета от цената на робота), контролерите за координиране на движенията и възприятията и сервомоторите за контрол на позиционирането, скоростта и ускорението, се внасят основно от Германия и Япония. Китайското правителство се надява през следващите години да постигне собствен технологичен напредък в тези сфери, за да започне по-активно да "захранва" самостоятелно локалните си производства.


КИТАЙСКИ РОБОТИ В БЪЛГАРИЯ

Повече за това какви типове и модели роботи от китайски производители предлагат и внедряват български компании и в кои приложения тези системи се доказват като най-ефективни можете да научите тук.


От началото на 2022 г. досега общият размер на капиталовите инвестиции в роботиката на Китай надминава 7 млрд. йени (или над 1 млрд. щатски долара), като се финансират 86 проекта, 28 от които с грантове по 100 млн. йени. Сред компаниите, получили субсидиране, са производители на компоненти и цялостни системи в сегментите индустриални (41 фирми), домакински, медицински, потребителски и специализирани роботи. Най-големият по размер финансов инструмент за подпомагане (2 млрд. йени) е насочен към местно производство на коботи.

 

Иновациите

 

Възходът на роботите в Китай ясно пролича и в тазгодишното издание на Световната конференция по роботика, която се състоя през август в Пекин. Мащабната платформа демонстрира над 500 иновативни конфигурации, сред които бяха модели за дезинфекция, металообработка, лазерно рязане, бране на селскостопанска продукция, роботизирани превозни средства, екзоскелети, биометрични системи, дронове, хирургични, подводни, хуманоидни, четирикраки ходещи роботи и много други.

 

Интересна концепция в сферата на промишлената роботика, за която съобщават от Технологичния център за интелигентни производствени иновации към китайския университет Three Gorges, е индустриален робот за колаборативни приложения, който може да чете мислите на своите колеги хора с 96% точност. Системата не само осъществява мониторинг на мозъчните вълни на работниците, но събира и електрически сигнали от мускулната им дейност, за да изучава настроенията и да предугажда намеренията им, докато им асистира в асемблирането на различни продукти. Интелигентният робот може например да познае кога служителят се нуждае от даден инструмент и да му го подаде без да следва изрична вербална команда или пък да постави конкретен обект на поточната линия.

 

Първата част на материала, в която разгледахме как протича "роболюцията" в китайските заводи, какви са основните типове роботизирани системи, които се използват в местното производство, както и актуални данни на Международната федерация по роботика за броя на инсталациите на индустриални роботи в различни отрасли на китайската промишленост, четете тук.

     
Източник: IFR, MIIT (China); снимка: Dreamstime

Ключови думи: Китай   роботика   роботизация   индустриални роботи   колаборативни роботи   коботи  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...