Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Нов център по мехатроника в Пловдив ще обучава специалисти за високотехнологичните производства

16.11.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Цялостен проект за създаване на обучителен център по мехатроника в Пловдив беше представен по време на среща между областния управител на града Ангел Стоев и представители на Германо-българския бизнес у нас. В събитието взеха участие ръководителят на икономическия отдел към Посолството на Германия Мориц Зайлер, главният управител на Германо-българската индустриално-търговска камара д-р Митко Василев и почетният консул на Федерална република Германия със седалище в Пловдив д-р Мариана Чолакова.

Планира се новото обучително звено да използва базата на Германо-българския център за срещи в Пловдив и да подготвя квалифицирани кадри за промишлените предприятия в региона и цялата страна. Центърът ще предлага допълващо към държавната професионална система обучение по престижната интердисциплинарна специалност. Именно специалистите по мехатроника са сред най-търсените от индустриалните компании в Тракия икономическа зона (ТИЗ), които развиват дейност във високотехнологични сектори като роботика, автомобилостроене, авиационни технологии и производство на медицинско оборудване, информират от ОА Пловдив.

"Като представител на държавата приветствам всяко начинание, свързано с подготовката на кадри за българската индустрия. Факт е, че бизнесът изпреварва в развитието си образователната ни система и има нужда от допълнително обучение на кадрите, които влизат в новите и иновативни производства", заяви по време на срещата областният управител Ангел Стоев.

Той допълни, че ключовият проект се ползва с подкрепа от страна на държавата и очаква Община Пловдив също активно да съдейства при реализацията. По думите му за тази цел могат да бъдат използвани финансовите инструменти, които предлага Законът за насърчаване на инвестициите.

"Тракия икономическа зона" се развива изключително интензивно и е сред водещите в България. Ако искаме да задържим темповете, е необходимо бързо пренастройване към професионално образование, за да може да се отговори на нарастващите нужди на индустрията", допълни Стоев. Той определи използването на работещите формули и опита на Германия и Австрия в дуалното обучение като една от подходящите стратегии за постигане на тази цел и намаляване на т. нар. младежка безработица в страната.

     
Източник: ОА Пловдив

Ключови думи: Германо-българска индустриално-търговска камара   ГБИТК   обучителен център   мехатроника   роботика   ТИЗ  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...