Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Спесима е дългогодишен пример за това как бизнесът и образованието в България могат да работят в абсолютна симбиоза

Спесима е българо-немско смесено дружество с основна дейност развитие и внедряване на специализирани системи за автоматизация на промишленото производство. Още при създаването си през 1989 г. фирмата си поставя за цел да реализира работещо сътрудничество с академичната сфера. Днес, 33 години по-късно, екипът на предприятието е горд, че не само е изградил успешно партньорство с образователния сектор у нас и в частност - със системата на висшето техническо образование, но и че връзката между Спесима и българските университети е двупосочна и изключително ползотворна и за двете страни.

 

Ценно партньорство с Технически университет - София

 

Вече повече от три десетилетия фирмата се радва на ценна колаборация с Техническия университет в София. "Високият ни иновационен потенциал и възможностите ни да разработваме нови технологии и продукти, за да поддържаме своята конкурентоспособност на пазара, се дължат до голяма степен на партньорството ни с Университета. С колеги от ТУ - София сме патентовали над 25 високотехнологични изобретения.
 

Днес Спесима произвежда повече от 30 вида специализирани роботи за автоматизация на индустриалното производство, а екипът ни наброява над 30 висококвалифицирани специалисти. Особеност на нашата работа е, че изисква изключително висока компетентност. Затова близо 80% от служителите ни са с висше образование, а над 90% от тях са завършили именно Техническия университет", разказва д-р инж. Венцислав Славков, основател и управител на компанията.

 

По инициатива на фирмата е създаден и индустриалният клъстер "Мехатроника и автоматизация", чиято основна цел е да осигури "жива" връзка между науката, бизнеса и образованието като ключови стълбове на икономиката на страната. През годините Спесима, клъстерната организация и ТУ - София си сътрудничат в редица големи големи проекти по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж".

 

 

През 2019 г. предприятието безвъзмездно дарява на новооткритата лаборатория към Машинно-технологичния факултет на Техническия университет 6-осен робот KUKA KP30L с оригинално RMC управление и софтуер от Спесима на стойност 30 000 евро. В съоръжението се обучават студенти по специалностите на Факултета по машиностроене и Машинно-технологичния факултет на висшето учебно заведение. Съвместно с лаборатории към Университета предприятието работи и по множество проекти за индустриална автоматизация на производства у нас и в чужбина.

 

"Ключов аспект на връзката между образованието, науката и бизнеса са и взаимоотношенията с държавната администрация, браншовите и работодателските организации. Осъществяваме ги успешно чрез Настоятелството на ТУ - София, в което членуват много представители на тези организации. Съветът на настоятелите ни позволява да откликваме своевременно на потребностите на университета и да го подпомагаме в комуникацията му с работодателските структури", допълва инж. Славков.

 

Подготовка на квалифицирани кадри още от университета

 

През октомври т. г. Спесима по традиция се включи в 17-ото издание на ежегодния работодателски форум на Техническия университет "Дни на кариерата". Управителят на фирмата и член на Съвета на настоятелите на висшето учебно заведение инж. Славков се обърна към компаниите и студентите с думите: "Подкрепям тази инициатива, защото тук бизнесът среща своите бъдещи служители, възпитаници на водещия технически университет в страната", като пожела на колегите си да намерят подходящите служители, а след това и правилния подход за тяхното допълнително квалифициране и развитие на работното място.

 

 

Практика на Спесима е да набира кадри основно от Техническия университет в столицата, разказва още управителят на фирмата. Студентите имат възможност да постъпят на стаж още във втори и трети курс, когато разработват курсовите си работи. Фирмата активно ги подпомага в процеса и дава практически измерения на разработките им.

 

Голяма част от практикантите защитават и своите дипломни работи за ОКС "Бакалавър", както и магистърски тези и докторантури, под менторството на компанията. Най-успешно представилите се стажанти в последствие биват назначени и стават реална част от екипа на Спесима, за да могат да допринесат на свой ред за прогреса и просперитета на компанията.

 

От години предприятието работи и по програмата за образователен обмен "Еразъм +", като в него са специализирали студенти от Германия, Турция, Испания, Италия и др. Фирмата поддържа активна комуникация с редица водещи технически и технологични университети в Европа.

 

 

Спесима ООД
София 1592
бул. Асен Йорданов 9
тел.: +359 (2) 973 87 62
Email: info@spesima.eu
Web: www.spesima.eu

     
Източник: Спесима

Ключови думи: Спесима   Spesima   Технически университет - София   ТУ - София   техническо образование   роботика  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...