Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Отборът на Университета в Бон е носител на големия приз от глобалния турнир по телероботика XPRIZE

18.11.2022   |   Начало»Събитията

NimbRo от Германия е отборът, който завоюва голямата награда от 5 млн. щатски долара в мащабната международна надпревара за иновации в телероботиката Avatar XPRIZE, която стартира преди 4 години. Общо 17 екипа от цял свят достигнаха до финалите на оспорваното състезание, които се проведоха на 4 и 5 ноември т. г. в Калифорния. В рамките на двата дни претендентите за общия награден фонд от 10 млн. долара трябваше да предоставят своите високотехнологични разработки в сферата на телеприсъствието пред съдиите, хилядите гости на събитието на място и зрители на лайв стрийма на живо от всички кътчета на планета. В ролята на оператори членове на оценяващото жури тестваха роботизираните системи с отдалечено управление в изпълнението на по 10 разнообразни задачи през всеки от двата дни.

Роботът победител успешно се справи с всички задачи в двудневния заключителен турнир, като му трябваха съответно около 8 и малко над 5 минути за завършването на двете групи задания на 4 и 5 ноември с пълен брой точки. Сред предизвикателствата бяха взаимодействие с хора, изучаване на непознати среди и прилагане на множество специализирани умения. Повече за това как се представи отличеният аватар пред журито можете да видите във видеата тук и тук.

NimbRo е състезателен отбор по роботика от лабораторията по автономни интелигентни системи към Университета в Бон, която е част от един от институтите на висшето учебно заведение по компютърни науки със специализация в роботизираните технологии.

Второ и трето място в глобалната надпревара си осигуриха екипите на Pollen Robotics от Франция и Northeastern от САЩ, а паричните им награди са в размер на 2 и 1 млн. долара. Отличените от съдиите в първата тройка на печелившите се представиха най-добре във всички етапи на разработката, конструирането и изпитването на физически робоаватари, базирани на множество иновативни технологии, които са способни да пренасят човешкото присъствие до отдалечена локация.

Благодарение на един такъв телеробот операторът може да вижда, чува и взаимодейства с обекти на място, от което физически се намира на хиляди километри. Експертите сочат телеприсъствието като една от фундаменталните технологии на свързаното бъдеще, която може да дефинира посоките на развитие на междуличностната комуникация, пътуването, индустриалното производство, здравната грижа, реакциите при бедствия и аварии и др.

"Проектът на NimbRo демонстрира забележителния потенциал на роботизираните аватари да пренасят човешкото присъствие през времето и пространството и да спомогнат за разрешаването на много от належащите глобални предизвикателства пред човечеството", коментира Ануше Ансари, главен изпълнителен директор на XPRIZE.

"Телероботиката и концепцията за телеприсъствие ще изиграят ключова роля за технологичния прогрес на хората през следващите десетилетия. Благодарение на състезанието Avatar XPRIZE и всички представени иновативни роботи всички ние успяхме да направи гигантски скок напред в развитието на свързаността. Горди сме, че глобалната надпревара е двигател на такива забележителни иновации", допълни Дейвид Лок, изпълнителен директор на състезателната платформа.

     
Източник: XPRIZE; снимка: University of Bonn

Ключови думи: Avatar XPRIZE   XPRIZE   телероботика   телеприсъствие   роботизирани аватари   роботика  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...