Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Името на българския пионер в областта на роботиката проф. д-р Костадин Костадинов беше вписано в Златната книга на Патентното ведомство

23.11.2022   |   Начало»Събитията

На тържествена церемония в президентството на 18 ноември т. г. името на изтъкнатия български учен и изoбретател в сферата на роботиката и мехатроника проф. д-р инж. Костадин Костадинов беше вписано в "Златната книга" на Патентното ведомство на Република България.

Той е професор по роботика и мехатроника в Института по механика на Българската академия на науките (БАН), а изследванията му са фокусирани в сферите на роботизираните системи, микро- и нанотехнологиите, както и биологията. Автор е на проекта "Микророботи за биологично приложение", финансиран по Рамковата програма за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020".

"Златни" иновации в роботиката и мехатрониката

Проф. д-р Костадинов има над 100 научни публикации, автор и съавтор е на 20 патента в областта на роботиката и мехатрониката, 11 от които са внедрени в различни сектори на индустрията, медицината и науката. Сред тях са робот за микро- и наноманипулация в производството на микропродукти, адаптивно устройство за роботизиран монтаж, внедрено в робота за монтаж на хидравлични помпи на научно-производствения комбинат по роботика "Берое", въртяща дигитална маса, внедрена в Националния център по стандартизация и метрология, робот за инвитро оплождане и др.

Проф. д-р Костадинов е учредител на фондация "ГИС-ТрансферЦентър" и член на Управителния съвет на Югоизточно-Европейския международен институт за устойчиви технологии от основаването му през 2017 г. до 2021 г. Членува в Съюза на учените в България, НТД по Роботика и НТД по Биомеханика, старши член на IEEE "Роботика и автоматизация" (от 1999 г.), научен секретар на БАН от 2008 г. до 2013 г. Той е магистър по електроинженерство и магистър-инженер по роботика от Техническия университет в София, както и доктор по приложна механика.

Носител е на множество престижни български и международни отличия в сферата на науката и иновациите, включително наградата на НАТО и Германското научноизследователско дружество в Бон (DFG), "Златна ябълка" за изключителни постижения в трансфера на знания и технологии, медали от Международния технически панаир в Пловдив. През 2015 г. е обявен за "Изобретател на годината", двукратно печели наградата "Питагор" на Министерството на образованието и науката, през 2010 г. и 2016 г.

Признание за българските изобретатели

По време на 41-вата церемония по вписване в "Златната книга", която по традиция отличи най-изявените родни изобретатели и откриватели, проф. д-р Костадинов получи и почетна грамота от държавния глава Румен Радев. "Българските иноватори заслужават признателност за неуморния труд и отдадеността им към съвременното общество за развитие на фундаменталната и приложна наука и грижа за опазване на околната среда.

"Златната книга" пази паметта за българските постижения в областта на откритията, изобретенията и полезните модели. Патентното ведомство е не само пазител на това национално съкровище и традиции, но и с активната си работа през последните години засилва технологичния трансфер чрез укрепване на връзките между образование, наука, технологии и иновации", заяви президентът Радев по време на събитието.

"Златната книга" на Патентното ведомство е учредена през 1981 г. по повод честването на 1300-годишнината от създаването на българската държава. Веднъж годишно в нея се добавят нови имена и колективи със значителен принос в сферата на научните постижения. Предложенията за вписване се подават от университети, стопански, научни и обществени организации, а отличените иноватори се избират от специална комисия. Дотук в книгата са вписани над 130 изтъкнати родни учени и изобретатели.

     
Източник: БАН, Фондация Карол Знание

Ключови думи: БАН   Златна книга   Патентно ведомство   роботика   мехатроника   патенти   проф. д-р Костадин Костадинов  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...