Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Мобилните колаборативни роботи са бъдещето на коботите според Interact Analysis

11.06.2021   |   Начало»Бизнес

Възходът на мобилните колаборативни роботи е във фокуса на нов анализ на тенденциите на пазара на колаборативни роботи, публикуван от Interact Analysis.

Гъвкавостта и лекотата на използване са ключовите преимущества на колаборативните роботи. Под гъвкавост се разбира лекотата, с която един колаборативен робот може да бъде пренасочен и препрограмиран да изпълнява много функции, и особено лекотата, с която може да бъде внедрен в съществуващи производствени линии или системи в логистиката. Въпреки че много производители на колаборативни роботи произвеждат машини с по-голям полезен товар, повечето нови колаборативни роботи, пуснати на пазара през последните 18 месеца, са с полезен товар от 0 до 9 кг.

Най-важното при колаборативните роботи е безопасността. Те трябва да могат да работят безопасно самостоятелно в близост до хора. Повечето колаборативни роботи са безопасни тъй като скоростта им и полезният товар са ограничени и защото могат да спрат, когато се натъкнат на препятствие като например човек. Но колкото по-голям е един робот, толкова по-големи са рисковете и за да намалят риска, роботите минават на по-ниска скорост. Скоростта и безопасността на по-големите колаборативни роботи може да се подобрят с помощта на вградени сензори и алгоритми, но това струва скъпо. Оттук произтича и доминацията на по-малките колаборативни роботи. Според Interact Analysis 85,1% от доставените роботи до 2024 г. ще бъдат с максимален полезен товар от 9 кг.

Мобилните колаборативни роботи ще бъдат водещите решения в света на автоматизацията в бъдеще, но в краткосрочен план цената им ще бъде пречка пред внедряването им. Концепцията им е проста и с по-високо ниво на гъвкавост, произтичащо от обединяването на две технологии – роботизираната ръка на мобилния колаборативен робот е монтирана на автономно превозно средство (AGV). Освен това към тях може да се включат много допълнителни функционални модули като индустриална камера или ефектор. Мобилните колаборативни роботи все още не са масово въведени в индустрията. Тяхното развитие и производство е техническо сложно и скъпо, но все повече хора осъзнават потенциала им.

В момента мобилните колаборативни роботи се използват в електронната индустрия за асемблиране, за медицински, химически и машинни настройки и в обработката на материали например за зареждане и отнемане на детайли. Едно от първите им приложения е в полупроводниковия сектор за зареждане и разтоварване на суровини. Според някои използването им ще доведе до революция в автоматизираните супермаркети и дори в ресторантите.

Все пак основното им приложение е извън производствения сектор. Очаква се логистиката и електронната търговия да останат най-големите потребители на мобилни колаборативни роботи. Инвестициите в тези технологии в тези два сектора няма изгледи да намаляват.

По данни на Interact Analysis приходите от мобилни колаборативни роботи ще достигнат 117,6 млн. долара през 2024 г., което е 10,3% от целия пазар на колаборативни роботи. В този период цената им ще остане с 10 – 20% по-висока от средната цена на статичните колаборативни роботи, но ако производството на тези машини се увеличи, цената им ще се редуцира. В дългосрочен план се очаква те да бележат по-висок годишен ръст от статичните колаборативни роботи.

     
Източник: Interact Analysis; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: колаборативни роботи   AGV  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...