Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Създадоха умен миниатюрен робот за инспекция на подземни ВиК мрежи

24.11.2022   |   Начало»Технологии

Инспекцията и поддръжката на мащабната мрежа от подземни тръбопроводи за водоснабдяване, канализация и пренос на газ в населените места по традиция са сложни и скъпи дейности, които в допълнение създават сериозни неудобства на жителите, затрудняват трафика и носят множество рискове за околната среда. Само в Обединеното кралство на годишна база за такива операции е необходимо да се отделят над 5,5 млрд. паунда. Изследователи от Университета в Лийдс предлагат интелигентно и икономично решение на този дългогодишен инфраструктурен проблем.

Те са разработили миниатюрен интелигентен робот, който може напълно автономно да се придвижва дори из най-тесните и труднопроходими лабиринти от тръби (с диаметър само 7,5 см) дори без да използва вградената си камера за навигация, за да пести енергия. За иновацията съобщава актуална публикация в научно-изследователския журнал "Frontiers in Robotics and AI", посветен на новостите от света на роботиката и изкуствения интелект.

Бъдещето на инспекцията може би се казва Джоуи

Малкият "тръбот" (от "pipebot" на английски) на име Джоуи тежи само 70 г и е част от проекта "Pipebots", по който си сътрудничат университетите на Шефилд, Бристол, Бирмингам и Лийдс и редица комунални компании от Обединеното кралство, както и други международни индустриални и академични организации.

"Подземните водоснабдителни и канализационни мрежи са сред най-негостоприемните среди, не само за хората, но и за роботизираните системи. А роботите за инспекция на такива съоръжения трябва да бъдат и много малки, за да могат безпроблемно да се придвижват. Това означава прости и компактни мотори, сензори и компютърни управления, а също и малки батерии, които обаче имат голям капацитет за съхранение на енергия", разказват от екипа за някои от предизвикателствата, с които е трябвало да се справят при разработката на Джоуи.

Роботът се придвижва на 3D принтирани крака - колела, които могат да се търкалят в правите участъци и да ходят, когато има малки препятствия по маршрута. Оборудван е с комплект енергийноефективни сензори, които измерват отстоянието му от стените, ъглите и местата, в които тръбопроводите се пресичат или правят завои. Миниатюрният "тръбот" разполага още с микрофон, инструменти за навигация, осветление и камера за машинно зрение, с която може да заснема различни проблеми във връзка със състоянието на инфраструктурата.

Какво предстои?

Джоуи може напълно самостоятелно да се ориентира из подземните мрежи без да получава инструкции и команди от оператор. Той е тестван в експериментална среда, имитираща реални работни условия, включваща песъчливи, хлъзгави и наклонени повърхности, препятствия, задънени зони и др. Следващите му версии е планирано да бъдат водоустойчиви, за да могат да работят и в изцяло запълнени с вода и други флуиди тръби.

Научно-изследователският екип планира да тества цели рояци от "тръботи", които работят заедно и комуникират помежду си, както и с по-голям робот на име Канга. Той вече е в процес на разработка и ще разполага с усъвършенствани сензори и различни инструменти за ремонт и поддръжка, например роботизирани манипулатори. Ще бъде способен и да пренася множество "тръботи" докато се придвижва - до там, докъдето диаметрите на тръбите му позволяват. Крайната цел на инженерите е да създадат цяла екосистема от различни роботи, които не само могат да инспектират и картографират подземни комунални и частни ВиК мрежи, но и да ги обслужват и отстраняват различни неизправности.

     
Източник: Frontiers

Ключови думи: ВиК мрежи   тръбопроводи   роботи за инспекция   роботи за поддръжка   роботика   Pipebots  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...