Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Институтът по роботика към БАН отбеляза 23 години от основаването си

24.11.2022   |   Начало»Събитията

На 16 ноември т. г. с празничен водосвет беше отбелязана 23-ата годишнина от създаването на Института по роботика "Св. Апостол и евангелист Матей" при Българската академия на науките (ИР-БАН). Той е водеща национална научна институция, интегрирана в Европейското изследователско пространство, която провежда комплексни фундаментални и инженерни изследвания, реализирани в иновативни технологии и изобретения.

В лабораторния комплекс на ИР-БАН работят над 150 изследователи, които притежават акредитация да провеждат обучения на магистри и докторанти в сфери като роботика, мехатроника, изкуствен интелект, сензорни технологии, кибер-физични системи, автоматизация на производството, интелигентните системи за сигурност, управлението на риска и др.

Научният екип на Института, в който членуват водещи български учени, иноватори и откриватели, през последните години е защитил над 200 изобретения. Сред акцентите в дейността на ИР-БАН е участието в учредяването и управлението на Националния център по квантова комуникация КВАЗАР, който е координатор към Европейската комисия и отговаря за изграждането на квантово-комуникационната инфраструктура на България.

"Институтът по роботика "Св. Апостол и евангелист Матей" се утвърди като лидер във висококачествените научни изследвания и разработката на нови продукти в сферата на изкуствения интелект, квантовите комуникации, роботиката и сензорните технологии. С разработките, експертната и проектната си дейност ИР е в полза преди всичко на националната индустрия и обществото, като консултира държавни и неправителствени организации, фирми и предприятия в тези авангардни области на науката и технологиите. Институтът разпространява знания и умения по роботика, сензорика и мехатроника и в средните училища чрез основаната от него РобоАкадемия за млади таланти.

Институтът е сред инициаторите пред Европейския парламент за разширяване обхвата на приложение на роботиката и изкуствения интелект в обществените отношения чрез Европейската агенция по роботика. ИР-БАН е националният лидер по създадени изобретения с актив повече от 140 патента за последните години в доминиращата си част, трансферирани като технологии във фирми и предприятия", коментират от Института.

     
Източник: КВАЗАР; снимка: БАН

Ключови думи: Институт по роботика   ИР-БАН   БАН   роботика   мекатроника   изкуствен интелект  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...