Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Асемблиращи роботи от ново поколение могат да конструират машини, сгради и дори по-големи роботи

29.11.2022   |   Начало»Технологии

Научно-изследователски екип от Масачузетския технологичен институт (MIT) е разработил концепция за ново поколение асемблиращи роботи, които могат да работят в групи и да изграждат мащабни структури, включително машини, превозни средства, сгради и дори по-големи роботи.

Иновацията е базирана на дългогодишни изследвания в сегмента, както и на резултатите от актуални проучвания, които доказват, че комплексни обекти, като деформируеми крила за самолети и напълно функционални състезателни автомобили, могат да бъдат конструирани от миниатюрни олекотени и идентични помежду си компоненти.

Инженерите от MIT създават базирана на уникална роботизирана система производствена технология, вдъхновена от тези експерименти. Тя позволява изграждане както на отделните асемблиращи ботове, които на практика вършат цялата работа по сглобяването на обектите, така и на самите конструкции от едни и същи модули. Компактните роботи могат да се движат напълно автономно и да се възпроизвеждат до необходимата степен, за да построят максимално бързо желаната структура.

Да се запознаем с "вокселите"

Макар технологията все още да не е достигнала етап на комерсиална приложимост, този момент не е много далеч във времето, убедени са разработчиците й. Те са намерили отговорите на някои ключови въпроси във връзка със стратегията на конструиране, която прилага изкуственият интелект на системата. Такива са например: в коя фаза на процеса да се строят нови ботове, колко точно големи да са те, как да се организират групите роботи с различни размери, така че ефективно да работят в синхрон помежду си без рискове от сблъсъци и др.

Основните градивни единици на използваемите конструкции са наречени "воксели" (обемните еквиваленти на 2D пиксели), асемблирани в мрежи или решетки. В предишни версии на разработката екипът е използвал вокселите само в качеството им на механични структурни елементи. Новата концепция за производствената технология позволява на единиците да пренасят захранване и данни към всеки следващ модул.

Този революционен за съвременното инженерно конструиране принцип би позволил изграждането на работещи системи с енергиен източник, които не само могат да носят товари, но и да извършват различни операции (повдигане, преместване на различни материали и обекти и боравене с тях, включително и със самите воксели).

"Концепцията за подобна умна производствена технология логично изисква вграждането на интелигентна функционалност в изпълнителната система. В предишните версии на разработката отделните ботове бяха свързани с източниците си на захранване и контролерите посредством снопове от кабели. Актуалният ни проект е базиран на идеята за структурна електроника - активни воксели, които могат да осъществяват трансфер на енергия, информация, а също и на сила. Това елиминира проводниците, остава само конструкцията", споделят от екипа.

Как роботите се "възпроизвеждат"?

Самите асемблиращи ботове се състоят от редици от по няколко воксела, свързани от край до край. Те могат да захванат нов воксел, използвайки контактните му точки в единия край, да го придвижат по дължината си подобно на червей до желаната позиция, а след това да го сглобят със съседните елементи.

Досегашните версии на технологията са позволявали конструиране на големи обекти, но с ограничен размер, а по-нататъшното движение на роботите по все по-дългите маршрути в даден момент се е оказвало неефективно, разказват инженерите. Новата технология позволява на ботовете в такива ситуации да конструират по-големи свои версии, които да се придвижват по-бързо на по-големи разстояния, за да продължат процеса.

Повече за принципа на работа на иновативните роботи можете да научите от видеото тук.

     
Източник: MIT

Ключови думи: MIT   Масачузетски технологичен институт   асемблиращи роботи   роботика   индустриални роботи   индустриално производство  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...