Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

IFR с анализ на ревизираните програми за инвестиции в роботиката на лидерите в сектора

18.06.2021   |   Начало»Бизнес

Ред държави ревизираха програмите си за инвестиции в изследвания в областта на роботиката с оглед на новите икономически условия, възникнали вследствие на глобалната пандемия от COVID-19. Сравнителен анализ на стратегиите на водещите държави в сектора, изготвен от Международната федерация по роботика (IFR), разкрива колко различни са целите и подходът на отделните държави.
 
Основната цел на стратегическия план "Made in China 2025" е надграждането на производствените технологии, използвани в китайската индустрия, като се набляга на развитието на базови технологии като интелигентни роботи, ново поколение роботи, индустриални роботи, обслужващи роботи и специализирани роботи. До 2025 г. Китай планира да създаде поне три водещи компании, които да са конкурентоспособни на международните пазари, и над пет клъстера в индустрии, използващи роботи.
 
Япония, която е най-големият производител на индустриални роботи в света с пазарен дял от 47% през 2019 г., си поставя далеч по-амбициозни цели. Нейната "Нова стратегия за роботите" предвижда страната да се превърне в иновационен хъб за роботика номер едно в света. Планира се увеличение с 25% на нивото на роботизация в производствения сектор за големите компании и с 10% за МСП. Сред целите е и експанзия на пазара на решения за интегриране на роботи.
 
Програмата на Южна Корея се фокусира върху стимулирането на развитието на роботиката в страната като ключова индустрия в контекста на четвъртата индустриална революция. Насочена е към производствените компании, различни сфери на приложение на сервизните роботи, включително здравеопазване и логистика, следващо поколение ключови компоненти и ключов софтуер за роботи. По данни на IFR в страната е постигнато рекордно увеличение от 13% на броя на индустриалните роботи до 319 000 броя през 2019 г. В рамките на пет години броят на индустриалните роботи се е удвоил, което нарежда Южна Корея на трето място веднага след Япония и Китай.
 
Новата програма на Европейския съюз (ЕС) за научни изследвания и иновации "Хоризонт Европа" ще подкрепя топ изследователи, иноватори и граждани, които провеждат изследвания и създават решения, необходими за постигането на зелено, дигитално и здравословно бъдеще. В рамките на Клъстер 4: Дигитални технологии, индустрия и космос ще бъдат подкрепени научноизследователски проекти в областта на роботиката, които подпомагат цифровия преход на производствения и строителния сектор, разработването на автономни решения, подпомагащи работниците, и подобряването на взаимодействието между хора и роботи. Реализацията на тези цели ще бъде финансирана с 198,7 млн. евро от 2021 до 2022 г.
 
Със своята "Високотехнологична стратегия 2025" Германия планира да спомогне за бързото превръщане на добрите идеи в иновативни продукти и услуги. Насърчава се партньорството между фирмите, университетите и изследователските организации. Страната планира да инвестира в развитието на сектора 3,5% от БВП годишно до 2025 г.
 
Новата редакция на "Националната инициатива за роботика" на САЩ насърчава сътрудничеството между университетите, индустрията, неправителствените и други организации с цел да се постигне по-добра свързаност между фундаменталната наука, инженерните науки, развитието на технологиите, внедряването и използването им. Ключов сегмент са роботите за космически приложения, с които е свързана "Artemis" – съвместната лунна програма на НАСА и международни партньори, включително ESA . Целта на програмата е завръщането на астронавтите на Луната до 2024 г. и създаването на възможности за мисии до Марс след 2024 г. Правителството на САЩ планира бюджет от 35 млрд. долара от 2020 до 2024 г. за реализирането на стратегията.

     
Източник: IFR; Снимка: NASA

Ключови думи: IFR   роботи   ЕС   Хоризонт Европа  

Област: Бизнес  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...