Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ТУ-Варна работи по проект за разработка на иновативни HMI платформи за колаборативни приложения

15.12.2022   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

На 14 декември т. г. Технически университет - Варна проведе научен семинар на тема "Приложение на адаптивните методи за оптимизация в системите човек-машина". Събитието бе организирано в рамките на проект "Изследване на възможностите за развитие на интелигентни интерфейси "човек-машина" в посока разпознаване на рискови когнитивни и емоционални състояния", финансиран от Фонд "Научни изследвания", по който висшето учебно заведение работи от 2019 г. насам.

По време на форума ръководителят на проекта проф. Тодор Ганчев презентира концепция за разработването на иновативни архитектури за интелигентни човеко-машинни интерфейси (HMI), които могат да бъдат използвани в колаборативни приложения, включващи съвместна работа между човек и робот. Той поясни и как натрупаните знания и ресурси по време на изпълнението на проекта могат да бъдат в помощ при разработката на нов технологичен инструментариум.

Повече за инициативата

Програмата цели да проучи възможностите за оптимизиране на съвременните интелигентни HMI платформи за коботи чрез интегриране на нови функционалности, свързани с оценка на емоционалното състояние, нивата на стрес, когнитивната натовареност и степента на съсредоточеност на работниците.

Крайната цел е тези системи да могат успешно да разпознават комбинации от фактори, състояния и поведения, които индикират повишаване на рисковете и нивата на опасност при взаимодействието между човека и колаборативния робот.

По проекта работи интердисциплинарен екип от специалисти от ТУ-Варна, които имат дългогодишен опит в сфери като сензорни мрежи, комуникационни технологии и устройства, обработка на сигнали и изкуствен интелект.

     
Източник: ТУ-Варна

Ключови думи: ТУ-Варна   коботи   колаборативни роботи   човеко-машинни интерфейси   HMI   изкуствен интелект  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...