Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Американски инженери проектираха специализиран робот за бране на гъби

18.06.2021   |   Технологии
 

Екип инженери от Колежа по агрономия на университета PennState в Пенсилвания създадоха прототип на специализиран робот за бране и сортиране на печурки. Изследователите са осъществили редица тестове в лабораторни условия, за да докажат ефективността на робота за автоматизиране на процеса на бране на гъби.
 
Подтик за създаването на робота бил проблемът със сериозния недостиг на работна ръка, с който се сблъскват производителите на гъби в Пенсилвания. Щатът произвежда близо две трети от гъбите, продавани в САЩ.
 
По данни на Министерството на земеделието на САЩ в периода от 2017 до 2018 г. в страната са консумирани 891 млн. фунта (над 404 млн. кг) гъби на обща стойност 1,13 млрд. долара. Гъбите се събират на ръка, една по една, за да се гарантира качеството, дълготрайността и добрият им вид. Разходите за труд са около 15% до 30% от продажната цена.
 
В този контекст да се разработи устройство, което ефективно бере и сортира гъби, е било сложно начинание, коментират изследователите. Роботът използва вакуумен хващач за захващане на гъбите, прикрепен към друг хващач, който позиционира първия, и електрическа пневматична система за управление. Роботът може да се интегрира със система за машинно зрение.
 
Проведените тестове показват, че роботизираната система е ефективна в 97% от случаите и не поврежда крехките гъби.

     
Източник: PennState

Ключови думи: PennState   роботи   вакуумни хващачи  

Област: Технологии  

IEC MachTech

Подобни статии

BGRobots
Bimex

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии

IEC MachTech
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиБизнесПредстоящоТехнологииПроектиСъбитиятаОбучения/СеминариРеализацииОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...