Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Създател на телеуправляем екзоскелет е победител в конкурса за предприемачество в науката

Първо място в конкурса на фондация Карол Знание "Предприемач в науката" печели Петко Стоев, докторант в секция "Кибер-физични системи" към Института по информационни и комуникационни технологии (ИИКТ) при БАН. С наградния фонд в размер на 30 хил. лв. ще бъде финансиран проектът му за телеуправляем роботизиран екзоскелет, наречен Re4Life.

Иновативната система намира приложение в рехабилитацията на пациенти след инсулт или злополуки, причиняващи тежки травми на горните крайници. Роботът е подходящ за терапия както на лява, така и на дясна ръка и ще ще изпълнява необходимите процедури автономно, след като получи дистанционно указания от медицинско лице. За целта предстои да бъде разработено и специално приложение за отдалечено управление.

Интересите на Стоев са насочени към роботиката, мозъчно-машинните интерфейси и виртуалната реалност. В ИИКТ проектира и конструира роботизирани системи за интелигентни производства и Industry 4.0 приложения, STEM обучения, сервизни цели и др.

За разработката на телеуправляемия екзоскелет младият предприемач сформира екип от специалисти с опит в различни сфери, с които планира да основе и технологична компания, която също да носи името Re4Life.

     
Източник: БАН

Ключови думи: Роботика   телеуправление   телероботика   телемедицина   екзоскелет   Карол Знание   предприемачество  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...