Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

И България обособява U-space въздушно пространство за трафик на дронове

04.01.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Страната ни вече работи по внедряване на европейската система за управление на движението на безпилотни летателни апарати U-space, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията (МТС). За целта е сформирана работна група в сътрудничество с ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГД ГВА), чиято задача е да създаде "механизъм за координиране на определянето" на специализираното въздушно пространство.

 

Вече е изготвен и проект на наредба за условията и реда за експлоатация на безпилотни летателни системи и надзора над техните оператори, който предстои да бъде подписан от министъра на транспорта и съобщенията.

 

Какво е U-space?

 

Платформата включва набор от дигитални услуги и процедури, разработени да гарантират безопасен и ефективен достъп на операторите на дронове до обособените въздушни зони. "Въздушно пространство U-space е географска зона за дронове, определена от всяка държава членка (на ЕС). Внедряването на U-space се осъществява постепенно в цяла Европа поради нарастващата необходимост от услуги и технологии за управление на безпилотния трафик", поясняват от МТС.

 

Операторите на безпилотни летателни машини са задължени да спазват разпоредбите, заложени от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA). Регулаторната рамка, касаеща европейското въздушно пространство, както и първите регламенти относно U-space, които бяха приети от ЕК през 2021 г., влизат в сила през настоящия месец. Целта на технологичната платформа е да постигне автоматизирано управление на летателните системи, което прави възможно изпълнение на голям брой операции, включително едновременно.

 

Какви услуги с дронове се предвиждат?

 

Сред дейностите, които могат да бъдат извършвани посредством дронове, са картографиране, инфраструктурни инспекции, прецизно земеделие, доставка на стоки, електронна търговия и др. Внедряването на U-space налага интегриране на процеса със съществуващата система за управление на въздушното движение, като приоритетно е определянето и обозначаването на въздушните пространства, предназначени за целта.

 

"Услугите в U-space се предоставят от доставчици на обслужване за U-space. За разлика от предоставянето на обслужване на въздушното движение, където само един доставчик отговаря за определен обем въздушно пространство, в едно въздушно пространство U-space може да има множество доставчици, които да го обслужват", допълват от МТС.

     
Източник: МТС; снимка: Dreamstime

Ключови думи: U-space   дронове   безпилотни летателни апарати   МТС   въздушно пространство   въздушен трафик  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...