Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Институтът по роботика на БАН ще сътрудничи на СО в превенцията на наводнения

11.01.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Дронове, роботи, сензори и базирани на изкуствен интелект системи ще асистират Столична община (СО) в превенцията и управлението на риска от наводнения. Високотехнологичната подкрепа се осигурява от Центъра за компетентност КВАЗАР при Института по роботика към Българската академия на науките (ИР-БАН).

 

За целта бе подписано споразумение за сътрудничество, в чиито рамки ще се разработват и прилагат иновативни дигитални решения за изграждане на интелигентна и безопасна градска среда. КВАЗАР притежава единствения в страната ни Интегриран ситуационен комплекс за управление на риска при бедствия и аварии.

 

Планирано е да се извърши ортографиране на проблемните зони на територията на общината посредством безпилотна летателна техника, да се изготвят триизмерни модели на тези локации, както и да бъде генерирана съответната цифрова база от данни. Сред пилотните инициативи по линия на новото партньорство са и проекти, свързани с определяне на заливните зони на р. Блато в Нови Искър и с дефиниране на критични места по течението на р. Искър.

 

"През последните години, във връзка с климатичните промени, се налага да бъдат търсени нови и по-ефективни решения за превенция и управление на риска, основани на новите технологии на XXI век. Институтът по роботика на БАН е една от водещите научни организации в България с опит в работата с безпилотни летателни средства и по-конкретно – тяхното прилагане за превенция при бедствия и аварии. Те ще работят в партньорство с дирекция "Аварийна помощ и превенция", коментират от СО.

     
Източник: СО

Ключови думи: СО   БАН   КВАЗАР   роботика   дронове   изкуствен интелект   бедствия и аварии  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...