Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Ще облагат ли роботите с данъци?

27.01.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Какво би станало, ако САЩ наложи данъци на роботите? Отговорът на този въпрос търсят икономисти от Масачузетския технологичен институт (MIT) в скорошно свое проучване.

 

Изводите накратко – въвеждането на такса върху роботизираните системи, но такава в малък размер, може реално да спомогне за компенсиране на негативните ефекти от автоматизацията върху пазара на труда и донякъде да балансира неравенството в доходите на американските граждани, изчисляват експертите.

 

Идеята за данъчно облагане на роботите активно се дискутира в публичното пространство през последните години от политически, икономически и пазарни анализатори, учени и социолози, а сред поддръжниците й е и милиардерът Бил Гейтс. Той е на мнение, че роботите са вид капитал и следователно подлежат на нарастващо с времето облагане.

 

Основателят на Майкрософт смята, че с такова преструктуриране данъчната система ще стимулира предприемачите да обмислят и наемането на хора за конкретни задачи, вместо да ги тласка изцяло към автоматизация.

 

Роботите – "терминатори" на работни места?

 

Роботите все по-често са считани за унищожители на работни места, но ситуацията далеч не е толкова проста и двуполюсна, убедени са повечето маркетолози. Фиксиран налог върху използването на роботизирани системи би дал на фирмите мотив да задържат кадрите си, като същевременно би компенсирал спада в данъците върху заплатите, когато се използват роботи. Около тази теза се обединяват не само теоретици, но и все повече политици по света.

 

В резултат на широките обществени и политически дебати по темата в редица държави през последните години реално се заговори за данък върху роботите. Южна Корея намали размера на финансовите стимули за инвестиции в роботизация, а Европейският съюз подложи идеята на обсъждане, но така и не я въведе на практика.

 

 

Какво показва проучването на MIT?

 

Анализът на емпиричните данни показва, че въвеждането на един робот в производството в САЩ на всеки 1000 работници в периода 1990-2007 г. е намалявало съотношението "заетост-население" с около 0,2%. Всеки робот е замествал приблизително 3,3 служители, а ръстът в приложенията на роботизирани системи на работните места е довел до спад в заплащането с 0,4%.

 

На база тези изчисления специалистите изграждат модел, който разглежда данъците като средства за справяне с неравенството в доходите. Чрез него те оценяват няколко различни потенциални сценария.

 

След като внимателно изследват всички налични статистически доказателства "за" и "против" облагането на роботите, икономистите от MIT стигат го извода, че въвеждането на данък наистина би било полезно за пазара на труда и бизнеса, но само ако той относително нисък. Като оптимален те сочат налог от 1 до 3,7% от стойността на робота.

 

Визия за бъдещето

 

Освен до категорично потвърждение за ползата от налагането на минимален данък върху роботите, проучването води и до други важни заключения във връзка с технологиите и икономиката.

 

"Макар и да изглежда нелогично на първо четене, след интегрирането на още голям брой роботи в производството и другите отрасли на индустрията реалното влияние на всяка отделна единица върху заплатите ще стане почти пренебрежимо. А това би позволило и допълнително намаляване на данъците върху роботите, които и без това е препоръчително да бъдат ниски", обобщават от MIT.

     
Източник: MIT; снимки: MIT, Dreamstime

Ключови думи: MIT   данък   роботи   САЩ   ЕС   роботизация  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...