Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Кои са водещите тенденции в роботиката през 2023 г. - продължение

03.02.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Актуално пазарно изследване на StartUs Insights синтезира прогнозите за десетте водещи тенденции в индустриалната роботика през настоящата година. Проучването обхваща технологичните иновации при близо 9 хил. фирми в сегмента, а резултатите са представени в процентно съотношение на база очакваното им влияние върху сектора.

От 10 до 6 позиция в класацията се нареждат съответно:

  • Асистивна роботика (2%);
  • Самонасочващи се превозни средства (2%);
  • Хуманоидни роботи (2%);
  • Internet of Robotic Things (4%);
  • Дронове (5%).

(към първа част на материала >)

Нека видим и кои са петте ключови технологии с най-голям потенциал да повлияят развитието на промишлената роботика през 2023 г. според StartUs Insights:

5. Киберсигурност (6%)

Непрекъснатото увеличаване на броя на IoT компонентите и устройствата в роботиката и нарастващата необходимост от свързаност в сегмента превръщат роботите в лесни мишени за кибератаки. За тези роботи, интегрирани в индустриалното производство, отбраната, авиокосмическия сектор, здравеопазването и др., необходимостта от надеждна защита срещу неоторизиран достъп е от критично значение.

Решенията за киберсигурност в роботиката предпазват крайните точки (устройства) от пробиви, като така предотвратяват кражба и изтичане на данни, както и потенциални престои на оборудването вследствие на злонамерена намеса в управлението му.

Маркетолозите прогнозират ръст през 2023 г. на платформите за непрекъснат мониторинг на мрежи и устройства в сегмента, базирани на изкуствен интелект и машинно самообучение. Тези технологии позволяват наблюдение на процесите и събитията в реално време, навременно регистриране на потенциалните заплахи, както и предотвратяване на свързаните с тях загуби.

4. Роботиката като услуга (16%)

Разработката и обслужването на индустриални роботи е комплексен процес, който изисква много средства, време и усилия. Това се оказва бариера пред роботизацията в редица предприятия, предимно малки и средни по мащаб. Иновативният бизнес модел на роботиката като услуга (Robotics-as-a-Service, RaaS) позволява на всякакви по големина компании да "наемат" роботи и услуги по поддръжката им срещу заплащане.

Така периодът на експлоатация и наетият капацитет могат гъвкаво да се определят от самия потребител в зависимост от моментните потребности и пазарните условия. Облачно базираните платформи в RaaS сегмента дават възможност на доставчиците на оборудване и услуги отдалечено да надграждат отдадените за ползване конфигурации с най-новите функционалности, за да запазят висока тяхната рентабилност и ефективност.

 

3. Коботи (20%)

Всяко пето новоразработено технологично решение в сферата на индустриалната роботика през настоящата година вероятно ще бъде кобот, прогнозират от StartUs Insights. Благодарение на високата си степен на гъвкавост и безопасност колаборативните роботи постепенно се превръщат във водещ избор на редица предприятия за изпълнението на разнообразни задачи в областта на монтажа, манипулацията и дори заваряването.

Коботите са оптимален вариант за производителите да роботизират и модернизират съществуващите си технологични линии без необходимост от цялостна реорганизация и скъпи престои.

Възможностите за бързо и лесно внедряване и конфигуриране са сред факторите, които стимулират ръста на колаборативната роботика в съвременната индустрия. Според прогнозите това направление предстои допълнително да еволюира под влиянието на ключови технологични иновации като 5G комуникациите и високопроизводителните изчисления (HPC).

2. Интелигентни роботизирани системи (20%)

Навлизането на изкуствения интелект в роботиката е друг фактор с фундаментално значение за бъдещото й развитие. Интелигентните роботи могат да използват информация в реално време, за да оптимизират изпълнението на задачи. Стартъпите в сегмента все по-често залагат на технологии като компютърно зрение, динамично моделиране, машинно и дълбоко самообучение, за да усъвършенстват точността и производителността на продуктите си.

Умните роботи от ново поколение могат по-бързо и лесно да идентифицират обекти и по-пълноценно да възприемат работната среда, за да навигират автономно из нея. Приложенията на AI базирани роботи непрекъснато ще нарастват през следващите години в сфери като визуална инспекция, pick-and-place операции, обслужване на машини, 3D печат и др., очакват анализаторите.

1. Автономни мобилни роботи (23%)

Най-голямо влияние върху хода на развитие на промишлената роботика през настоящата и следващите години ще окажат автономните мобилни роботи (AMR), смятат от StartUs Insights. Нарастващ брой стартиращи компании в сферата на разработката и интеграцията на индустриални роботизирани системи залагат именно на AMR технологии за автоматизацията на разнообразни практически приложения, сочат данните.

Най-новите продукти на пазара съчетават сензори, изкуствен интелект и машинно зрение, за да се придвижват безпроблемно дори в сложни, неструктурирани и непознати среди. Те са все по-предпочитано решение в складове, производствени халета, логистични и дистрибуционни центрове по цял свят.

     
Източник: StartUs Insights

Ключови думи: Роботика   индустриални роботи   роботи асистенти   AGV   хуманоидни роботи   дронове  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...