Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Планират пилотен тест на U-space пространство за дронове у нас край Раковски през март

23.02.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Първото тестово U-space въздушно пространство за трафик на дронове у нас се планира да бъде установено в района на гр. Раковски, а пилотните изпитвания на концепцията може да се проведат още в края на март т. г. с подкрепата на местната общинска администрация.

 

Това стана ясно вчера по време на обществено обсъждане на проекта, в което се включиха заместник-министърът на транспорта и съобщенията (МТС) Николай Найденов, проф. дн Димо Зафиров, председател на Координационния съвет за въвеждане на U-space към ведомството, и кметът на община Раковски Павел Гуджеров.

 

България следва европейските темпове

 

На събитието бяха представени европейската регулаторна рамка във връзка с безпилотните летателни системи (БЛС) и първите регламенти относно технологичната платформа, приети от Европейската комисия през 2021 г., както и акцентите от наскоро влязлата в сила "Стратегия за дронове 2.0 за интелигентна и устойчива екосистема за безпилотни летателни апарати в Европа".

 

"U-space представлява набор от цифрови и автоматизирани услуги, предоставени в определени части на въздушното пространство. От 2023 г. платформата ще спомогне за безопасно интегриране на дронове и пилотирана авиация в цяла Европа", допълват от Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГД ГВА).

 

В концепцията за регулирана зона за полети с дронове са заложени възможности за тестове на нови безпилотни машини, контролиран достъп на пилотирани самолети, както и доставки на спешни пратки. От МТС уточниха, че тяхната институция изпълнява водеща роля в определянето и обозначаването на въздушните пространства U-space в страната ни, като услугите в тези зони се предоставят от специализирани доставчици.

 

Снимка: Dreamstime

 

Защо точно Раковски?

 

В рамките на срещата координаторите на проекта запознаха представители на местната общественост, които също бяха поканени да вземат участие в обсъждането, с предимствата на региона като пилотна локация за U-space тестове.

 

Бяха изтъкнати възможностите за колаборация с Тракия икономическа зона (ТИЗ), иновативните местни ръководства на кметско общинско ниво, наличието на летателна площадка и традиции в сферата на авиомоделизма в района, както и близостта с локални производства на дронове.

 

Като основни ползи от осъществяването на високотехнологични дейности в областта координаторите на проекта отличиха потенциала за създаване на нови работни места и стимулиране на образователни инициативи, както и програми за квалификация в сегмента, а също и опциите за реализиране на спешни доставки с дронове в рамките на принадлежащата територия.

 

Като ключови обекти и локации във връзка с Градската въздушна мобилност в гр. Пловдив (ГВМП) и кооперацията с ТИЗ бяха посочени:

 • Интермодален терминал "Пловдив";
 • Летище Пловдив (Крумово);
 • Индустриалните зони "Раковски", "Куклен" и "Марково";
 • Търговско-промишлена зона "Марица";
 • Европейско-китайската зона за икономическо развитие;
 • Агроцентър "Калояново";
 • Пловдив Тех Парк и др.

 

За операторите на дронове

 

"Системата U-space ще включва: въздушно пространство U-space, общо информационно обслужване (CIS или Common Information Services), доставчици на обслужване за U-space (USSPs), оператори на дронове /БЛС/, доставчици на аеронавигационно обслужване (ДАНО), граждански авиационни органи и други органи", информират от Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация".

 

На доставчиците на обслужване за U-space (USSP или "U-space service provider") ще бъдат предоставяни четири основни и две допълнителни услуги, включително:

 • Разрешение за полети с дронове;
 • Геопространствено ориентиране;
 • Мрежова идентификация;
 • Информация за метеорологичните условия;
 • Информация за движението;
 • Мониторинг за съответствие.

Лицата, които възнамеряват да извършват полети с БЛС (освен заложените изключения), подлежат на административна процедура по регистрация, като за целта ГД ГВА е създала специална онлайн платформа.

 

Географските зони във връзка с достъпа на безпилотни летателни апарати е препоръчително да се обозначават на картите в държавите членки на ЕС със специална цветова схема:

 • Червено: експлоатацията на дронове като цяло е забранена;
 • Жълто: експлоатацията на дронове е ограничена и зависи от спазването на условия, наложени за съответните зони;
 • Зелено: експлоатацията на дронове е предмет на други опростени изисквания;
 • Синьо: въздушно пространство U-space.
     
Източник: МТС

Ключови думи: МТС   U-space   въздушно пространство   дронове   ТИЗ   безпилотни летателни средства   БЛС  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...