Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Институтът по роботика към БАН обяви обществена поръчка за доставка на четири робота с различна функционалност

08.03.2023   |   Начало»Пазар
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Институтът по роботика "Свети апостол и евангелист Матей" при Българската академия на науките (ИР-БАН) даде ход на процедура за избор на изпълнители, които да доставят общо четири робота с различно предназначение и функционални възможности за нуждите на академичната организация по две обособени позиции.

 

Първата включва доставка на:

  • мобилен хуманоиден робот;
  • робот за телеприсъствие;
  • робот за доставки;

а втората – на настолен социален робот. Общата прогнозна стойност на поръчката е 87 165 лв. без ДДС, а крайният срок за подаване на заявления за участие е 29 март 2023 г.

 

Ето и подробности за това на какви изисквания трябва да отговарят необходимите роботизирани системи според зададените технически спецификации:

 

Mобилен хуманоиден робот

 

Хуманоидният робот е предназначен за обучителни цели, като е необходим и софтуер за програмирането му, базиран на програмен език Python с поддръжка на английски език. Изискванията на възложителя са системата да се придвижва чрез крачене на два крака, а главата да се задвижва от два двигателя с ротации около вертикална и хоризонтална ос.

 

Роботът е нужно да има две управляеми антропоморфни ръце с минимално 6 степени на свобода и възможности за движения на сегментите в областта на рамото, лакътя, китката и пръстите (с минимум 3 пръста на всяка ръка). Сред изискванията са още наличие на LED осветление, жироскоп, акселерометър, сонари и сензори за допир.

 

Автономен робот за доставки

 

Необходим е компактен автономен робот за доставки голям рекламен дисплей, който може да бъде използван и за конференции, презентации, реклама и др. Системата трябва да разполага с навигационна система за преодоляване на препятствия и възможности за гласово взаимодействие на базата на изкуствен интелект, които да му позволяват да работи в комплексни среди. Сред функциите на робота се изисква да са и такива за оптимално планиране на траекторията, както и за комуникация с други роботи в мрежа.

 

Самоуправляващ се робот за телеприсъствие

 

Роботът за видеоконферентна връзка трябва да позволява дистанционна работа, телеприсъствено участие в конференции, учебни занимания и др. Необходимо е да разполага със система от 3D сензори за картографиране и оценка на работната среда с цел избягване на препятствия.

 

Телероботът е необходимо да има следната конструкция: основа, собствен екран и стойка. Придвижването да се извършва чрез две колела, които се балансират посредством инерциално измервателно устройство. Изисква се системата да е оборудвана с минимум: 2 сензора за дълбочина, 5 ултразвукови далекомера, 2 енкодера на колела и 1 инерционен сензор.

 

/изображението е с илюстративна цел/

 

Настолен социален робот

 

Втората обособена позиция включва доставката на настолен социален робот, който може да комуникира с хора чрез човеко-подобен диалог, да поддържа зрителен контакт и да показва емоции. Системата трябва да разполага възможности за персонализиране на външния вид посредством система за обратно прожектиране на цифрови лица върху сменяема физическа маска.

 

Тя е необходимо да може да показва изражения и да извършва движения на лицето, очите и главата, които имитират човешките. Шията на робота трябва да има минимум 3 степени на свобода. Сред изискванията са функции за избор на машинно синтезирани гласове на различни езици, както и за разпознаване на реч на минимум 40 езика.

 

Чрез вградени машинни алгоритми роботът е необходимо да може да оценява ангажираността, да разпознава естествен език и да преобразува реч в текст и обратно. Той трябва да е оборудван с камера и микрофони, чрез които да различава хората от останалите обекти в средата. Допълнително изискване е и наличието на софтуер за програмиране, базиран на езиците Python, Kotlin и визуалния Blockly.

 

Повече информация за техническите спецификации и пълната документация за обществената поръчка можете да намерите тук.

     
Източник: АОП; снимки: Dreamstime

Ключови думи: Институт по роботика   БАН   ИР-БАН   роботика   робот за доставки   робот за телеприсъствие   хуманоиден робот   социален робот   настолен робот  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Пазар

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...