Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ПАРА обяви кои проекти ще развива вторият сезон на инкубатора за роботика и иновации

10.03.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

От Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА) обявиха кои са десетте избрани идеи, които с менторска и технологична подкрепа ще бъдат доведени до работещи прототипи в рамките на второто издание на инкубатора за роботика и иновации.

 

Експертното жури на програмата е селектирало проектите сред близо 40 кандидатури, които бяха подадени за участие в платформата през последните два месеца. В окончателната десетка със своите проектни разработки попадат седем ученически и три студенски/стартъп екипа, които са оценявани на база пазарна потребност на предложената идея, мотивация и презентация пред съдиите.

 

Проектите

 

  • SafeLand – дрон за автоматизирано отдалечено охраняване на земеделска земя;
  • Solar Reviver – автономен робот със слънчево захранване за почистване на соларни панели (включително от сняг);
  • SmartHoney – решение за онлайн мониторинг на пчелни кошери в реално време;
  • HFeeder – система за мониторинг и управление на процесите по хранене и поене на селскостопански животни;
  • Agroricadrone – дрон, събиращ информация за земеделската продукция, и платформа с машинно обучение за обработка на данните;
  • Автономна тенис количка – автоматизирана количка за събиране на топките по терена, оборудвана със сензори и машинно обучение;
  • Магическа пръчка – устройство с микрокамера и мобилно приложение, което може да се използва вместо дистанционно или друга кабелна или безжична периферия по време на презентация;
  • AlMv2 – интерактивна ръкавица за виртуална, добавена реалност и/или взаимодействие между човек и машина;
  • Budget Dynamics – модулна четирикрака роботизирана платформа, която може да изпълнява функциите на истинско куче и да пази дворовете;
  • Develope – мобилно приложение за интерактивно обучение по танци.

Част от журито във втория сезон на програмата са представители на фондация "Америка за България, Schneider Electric България, FANUC България, София Тех Парк, хъб за творчески технологии Resonator, Telerik Academy, AlfaStar Ventures, Сивико и направление "Дигитализация, иновации и икономическо развитие’’ към Столична община. Инициативата е подкрепена и от ФЕСТО Производство, РАИС, Infineon, МОС Роботикс, Founder Institute и др.

 

Успешен старт на PARA Robotics Incubator vol. 2

 

Избраните екипи се включиха с презентации на своите технологични решения в официалното откриване на образователно-менторската програма, което се излъчи на живо в медийните канали на ПАРА в социалните мрежи Facebook и LinkedIn. В събитието взеха участие заместник-кметът на Столична община по направление "Дигитализация, иновации и икономическо развитие" Генчо Керезов и изпълнителният директор на София Тех Парк, който за втора година е домакин на инициативата – Тодор Младенов.

 

 

"Не е от такова значение какво е нивото на проектите, които влизат в инкубатора. По-важно е да се види какви са начинът на мислене и потенциалът на младите хора, които желаят да развиват иновации в България. Добре е от ранна възраст те да знаят, че у нас има механизми за подкрепа, среда за развитие и бизнес сектор, който може да ги подпомага, както и че институциите са ангажирани с този процес", подчерта Керезов.

 

Тодор Младенов приветства участниците и изрази увереност, че вторият сезон на инкубатора ще бъде още по-успешен. "Вашата инициатива е част от нещо много по-голямо – от усилията, които обществото и редица организации полагат за това средата за иновации, технологии и предприемачество у нас да стане по-добра", добави той.

 

По думите му 5 от избраните екипи ще получат и допълнителна подкрепа от страна на София Тех Парк – достъп до новата работилница за прототипиране Sofia Creation Station в рамките на три месеца от цялата продължителност на програмата. Там на младежите ще бъдат предоставени съдействие и консултация при изработката, тестването и валидирането на хардуерни компоненти, необходими за проектите им.

 

В откриването взе участие и Калоян Георгиев от Schneider Electric, който е част от журито и менторите на инкубатора. Той сподели, че е приятно изненадан от високото ниво на ученическите проекти, както и от разнообразната им технологична насоченост отвъд роботиката, която покрива целия спектър на иновациите – агробизнес, соларни системи, решения за конкретни проблеми с мисъл за околната среда и др.

 

Повече за програмата

 

PARA Robotics Incubator vol. 2 дава платформа за изява и развитие на млади хора с иновативни идеи в сферата на роботиката, хардуера и софтуера, безпилотните летателни апарати, машинното самообучение, решенията за умна градска среда, индустриалните технологии и др.

 

В рамките на шестмесечната обучителна програма участниците ще получат финансиране за необходимите хардуерни компоненти, достъп до лаборатории и технологични центрове, както и по над 100 часа помощ от своите бизнес ментори в инициативата. От ПАРА обявиха, че разработват индивидуален план за развитието на всеки екип и проектна идея съобразно досегашния им напредък.

 

Част от учебните модули, които ще обхване подготовката на младежите по време на инкубатора, са: дизайн мислене, колаборация, машинно зрение и машинно обучение, изкуствен интелект, възприятия на роботите, продуктови прототипи, намиране на партньори и др.

 

На финала на инициативата един от отборите ще бъде награден за своето решение със сума от 5 хил. лв. и един – с 2 хил. лв. В допълнение един от проектите ще получи възможност за безплатно участие в акселератора на Founder Institute. Друга привилегия за един от избраните финалисти е включването му в програмата на Столична община "Пясъчник за иновации".

     
Източник: ПАРА

Ключови думи: ПАРА   София Тех Парк   инкубатор   PARA Robotics Incubator   роботика   иновации   дронове  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...