Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Кои са най-добрите езици за програмиране на роботи?

25.06.2021   |   Начало»Бизнес

Няма специалист по роботика, който в зората на своята кариера да не си е задавал поне веднъж въпроса "кой е най-добрият език за програмиране на роботи". Този съвсем разумен въпрос обаче няма прост отговор.

Професионалистите в сектора дават различен отговор в зависимост от тясната си специализация, но повечето от тях смятат за най-адекватен отговорът "зависи". И това е най-реалистичният отговор, смята експертът по индустриална роботика и блогър Алекс Оуен-Хил. Според него въпросът всъщност не е кой е най-добрият програмен език за роботи, а кой език си струва да се учи в дадения момент. Естествено, опциите са много, но повечето специалисти в сектора са единодушни по отношение на това кои са най-важните програмни езици.

В света има над 1500 програмни езици и човек няма как да научи всичките. Оуен-Хил, който има докторска степен по телероботика от Мадридския политехнически университет, публикува в блога на американския доставчик на индустриални роботи ROBOTIQ класация на десетте най-популярни програмни езика в роботиката на базата на обективни данни за най-популярните програмни езици сред инженерите и най-популярните програмни езици в дадения момент.

На върха на класацията са C и C++. Преобладава мнението, че това са най-подходящите езици, защото голяма част от хардуерните библиотеки, прилагани в роботиката, използват именно един от тези езици. В настоящия момент специалистите вероятно използват повече С++, отколкото С, въпреки че С остава един от най-ефективните програмни езици, посочва Оуен-Хил.

Втори се нарежда Python, който в момента е във възход. Една от причините за неговата популярност в роботиката вероятно е тази, че Python и С++ са двата основни програмни езика, използвани в операционните системи за роботи (ROS). Основното преимущество на Python е, че е лесен за използване. Наличен е и голям брой от библиотеки за Python, което означава, че не е нужно "да откривате колелото", за да приложите някоя базова функционалност.

Веднага след Python се нарежда Java, следван от C#/.NET на Microsoft. C# е доста сложен език, но със сигурност е необходим в някои сфери на роботиката.

Пети се нарежда MATLAB, който е особено популярен сред инженерите по роботика за анализиране на данни и проектиране на системи за управление. Много предпочитан е и в изследвания и обработка на данни, както и в някои университетски курсове.

Hardware Description Languages (HDLs), които са шести, са изключително популярни сред електронните инженери, които проектират електронни компоненти за роботи.

Седми са програмните езици за изкуствен интелект LIPS и Prolog, следвани от езиците за програмиране на индустриални роботи. Почти всеки производител на индустриални роботи е разработил собствен език за програмиране, което се смята за един от проблемите в индустриалната роботика. Специалистите могат да получат представа за някои от тях, ако научат Pascal. Въпреки това те ще трябва да учат нов език всеки път, когато започнат да използват различна марка робот.

ABB си има своя RAPID, Kuka – KRL (Kuka Robot Language). Comau използва PDL2, Yаskawa – INFORM, Kawasaki – AS, FANUC – Karel, Staubli – VAL3, а Universal Robots – URScript.

Напоследък се появяват алтернативи на програмни езици с общо предназначение като ROS Industrial, но за техниците все така остава условието да използват езика на производителя на робота.

Scratch се нарежда девети. Този език е идеален за начинаещи в роботиката, особено за потребители на възраст от 8 до 16 години. Много популярен е сред училищата и клубовете по роботика.

Pascal, който заляга в основата на няколко от езиците за програмиране на индустриални роботи, заема десетата позиция. Той е добра отправна точка за всеки, който иска да програмира индустриални роботи.

     
Източник: ROBOTIQ; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: програмни езици   С   С++   Pascal   HDL   MATLAB   роботи  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...