Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Европейски проект с българско участие подчертава ролята на роботиката за хранителните вериги на бъдещето

24.03.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Успешно е завършила тестовата предпилотна фаза на проекта CoRoSect, който изследва възможностите и приложенията на роботиката и автоматизацията в набиращата все по-голяма популярност по света насекомна индустрия, обявиха на сайта на платформата.

 

В инициативата, финансирана по програма "Хоризонт 2020" на Европейския съюз, си партнират 19 организации от Стария континент, включително базираната у нас компания за продукти от инсекти Nasekomo.

 

Във високотехнологичното си демонстрационно предприятие край с. Лозен фирмата произвежда протеинови брашна и масла от насекоми в 100% безотпаден цикъл, които намират приложение във фуражната и козметичната индустрия, както и в състава на храни за домашни любимци, почвени подобрители и др.

 

Насекомите и дигиталната революция в агросектора

 

Все по-модерното напоследък насекомно производство вече се счита от мнозина за неизменна част от хранителните вериги на бъдещето. Заедно с останалите сегменти от агросектора, а и от индустрията като цяло, и тази сфера е силно повлияна от мащабните глобални тенденции за дигитализация на прилаганите технологии.

 

Партньорският консорциум в рамките на проекта CoRoSect е решен да използва в пълна степен потенциала на високотехнологични иновации като роботиката в изграждането и управлението на устойчиви автоматизирани ферми за инсекти.

 

Предпилотните дейности по линия на инициативата са осъществени в Испания в базата на популярната компания за научноизследователска и развойна дейност Entomotech, която поставя фокус върху възможностите за отглеждане на членестоноги в индустриален мащаб с цел превръщането на органична материя в ценни суровини с висока добавена стойност.

 

Част от екипа са и представители на Entomo AgroIndustrial – друга испанска фирма, която работи в същото направление.

 

 

"По време на предварителната фаза придобихме ценен опит "от първа ръка" относно новостите в отглеждането на насекоми, който ни мотивира да внесем още технологични подобрения в планираните процеси, които ще тестваме в рамките на предстоящите мащабни пилотни инициативи из цяла Европа.

 

Подложихме на изпитвания в реална среда първото ни поколение специализирани сензори, роботи и софтуер за насекомни ферми и сме уверени, че CoRoSect ще предложи цялостно работещо решение за тази индустрия", коментира д-р Рико Мьокел от Университета в Маастрихт, който е сред партньорите по проекта.

 

Как могат да помогнат роботите?

 

Предварителният етап на проекта дава на партньорите полезни изводи във връзка с високотехнологичните възможности за измерване и управление на параметрите на строго контролираната среда, в която се отглеждат инсектите. С помощта на безжични комуникации, специализирана софтуерна платформа и индустриални роботи всички физически натоварващи и повторяеми задачи могат да бъдат извършвани напълно автоматично. Целта на разработката е да сведе до абсолютния минимум и необходимостта от човешка намеса при мониторинга и надзора на дейностите във връзка с производството на инсекти.

 

Наред с технологичните аспекти на процеса, изследователите проучват и биологичните, технически и икономически специфики, за да постигнат цялостно производствено решение с висока ефективност, подходящо за масово приложение в съвременната насекомна индустрия.

 

Предстоящите пилотни дейности ще включват и България

 

За да разработи усъвършенствана колаборативна и интелигентна среда, в която са интегрирани всички етапи от отглеждането на насекоми, екипът обособява пет работни групи. Те ще изпитват различни модули от платформата в реални условия в рамките на мащабни пилотни проекти в пет европейски ферми за инсекти.

 

Сред тях са Entomotech в Испания, Entocycle в Обединеното кралство, италианската Italian Cricket Farm, Invertapro в Норвегия, както и родния производствен център на Nasekomo.

 

Част от приложенията, които предстои да бъдат тествани и усъвършенствани, са:

 

  • Безопасно манипулиране с насекомите от страна на роботите;
  • Осигуряванет на достатъчно сензорни данни за контрол на средата;
  • Надеждно аблюдение и управление на жизнения цикъл;
  • Сигурно транспортиране на продукцията между отделните фази на процеса.
     
Източник: CoRoSect

Ключови думи: CoRoSect   роботи   насекомни ферми   насекомна индустрия   насекомно производство   Nasekomo   Хоризонт  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...