Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Една трета от индустриалните роботи по света работят в автомобилостроенето

24.03.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Нов рекорд отбелязва глобалната автомобилна индустрия по брой на инсталираните промишлени роботи в производството. Данните на Международната федерация по роботика (IFR) сочат, че в сектора вече са "заети" повече от 1 милион единици.

Това представлява близо една трета от общото количество роботизирани системи, внедрени във фабриките от всички отрасли по света, което към днешна дата наброява над 3,5 милиона.

 

"Автомобилният сектор е главен "виновник" за популяризирането на автоматизираното производство като цяло. Днес роботите изпълняват ключова роля и в прехода на индустрията от двигателите с вътрешно горене към електромобилността.

 

Роботизираната автоматизация позволява на предприятията в бранша успешно да управляват процеса по модернизация на доказаните производствени методи и технологии", коментира президентът на IFR Марина Бил.

 

Плътност на роботизацията в сектора

 

Плътността на роботизацията е ключов индикатор за нивото на автоматизация на водещите глобални икономики с традиции в автомобилостроенето. В Република Корея например на всеки 10 хил. работници са инсталирани по 2867 робота (по данни от 2021 г.) На второ място е Германия с 1500 единици. Следват САЩ с 1457 и Япония с 1422 робота на 10 хил. души.

 

Най-големият производител на коли в Света Китай е по-надолу в класацията със 722 робота на 10 хил. служители, но бързо наваксва и настига лидерите, показват статистиките на Федерацията. Новоинсталираните в страната системи през 2021 г. са почти двойно повече от предходната година – 61 598, а броят им представлява над 52 на сто от всички 119 405 внедрени за периода от януари до декември роботи в заводите по света.

 

 

Електрическата мобилност като двигател на автоматизацията

 

"Амбициозните политики за популяризиране на електрическите превозни средства мотивират автомобилната индустрия да продължава да инвестира в сегмента. Европейският съюз обяви планове за прекратяване на продажбата на превозни средства, които замърсяват въздуха, до 2035 г.

 

Правителството на САЩ пък се стреми да постигне доброволната цел за 50% пазарен дял на продажбите на електромобили до 2030 г. Всички нови превозни средства, продавани в Китай, трябва да бъдат задвижвани от "нови енергийни решения" до 2035 г. Половината от тях трябва да бъдат електрически, с горивни клетки или plug-in хибриди, а останалите 50% - да са класически хибридни превозни средства", обобщават от IFR.

 

Експертите от Федерацията допълват, че голяма част от водещите глобални производители на автомобили, които през годините са правили огромни инвестиции в конвенционални индустриални роботи за асемблиране на компоненти, вече насочват вниманието си и към колаборативните приложения за довършителни дейности.

 

Доставчиците на части от Tier 2, много от които са малки и средни предприятия, като цяло по-бавно повишават степента си на автоматизация и трудно достигат етап на пълна автономност, но тази тенденция е на път коренно да се промени, смятат пазарните анализатори от IFR.

 

Сред причините за това е трансформацията на индустриалните роботи във все по-компактни, достъпни и адаптируеми системи, които са лесни за програмиране и вече далеч не са толкова капиталоемки за закупуване и поддръжка.

 

Оптимизъм за роботиката като цяло

 

В актуална равносметка на развитието на глобалната роботика Марина Бил посочва още, че настоящата година дотук дава на роботизираната индустрия основания за "предпазлив оптимизъм". Президентът на Федерацията отбелязва, че проблемите с веригите на доставките постепенно отшумяват, а поръчките възстановяват предишните си обеми.

 

"Браншът вече с нетърпение се подготвя за множеството международни събития – изложения и конференции, през 2023 г.", обобщава Бил, като напомня чрез тазгодишните издания на някои от водещите форуми в сферата на роботиката и автоматизацията ще се проведат на:

 

  • 22 - 25 май – Automate в Детройт;
  • 23 май – съвместна кръгла маса на IFR и Асоциацията за усъвършенстване на автоматизацията (A3) за бъдещето на производството (в рамките на Automate);
  • 24 май – връчване на престижните награди за роботика "Джоузеф Ф. Енгелбергер" (в рамките на Automate);
  • 1 юни - Съвместен форум на IEEE и IFR за иновации и предприемачество в роботиката и автоматизацията по време на конференцията ICRA в Лондон и връчване на наградите IERA;
  • 27 - 30 юни – automatica в Мюнхен - с кръгла маса на IFR на тема "Устойчивост за Европа чрез автоматизация" и среща на индустриалната група за сервизна роботика като част от съпътстващата програма.
     
Източник: IFR; снимки: IFR, Dreamstime

Ключови думи: IFR   индустриални роботи   промишлени роботи   автомобилостроене   автомобилна индустрия  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...