Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Силно вярваме, че бизнесът подкрепя младите хора у нас, а "Дни на Роботиката ‘23" цели да го докаже

05.04.2023   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Денис Исметов, председател на Студентски клуб по роботика към Технически университет – София, пред Robotics-Bulgaria.com

 

Разкажете повече за националното състезание по роботика – откога се провежда и ще се различава ли по нещо тазгодишната надпревара от отминалите?

 

"Дни на Роботиката" (Robo Days) е традиционна инициатива на клуба по роботика към Технически университет – София, която се провежда от 2001 г. Тя цели да насърчава и мотивира развитието в сферата на роботиката и иновациите. Последното издание се състоя през 2019 г., преди COVID пандемията.

 

Тази година решихме да възродим традицията, като внесохме нови регламенти и категории. Една от тези категории е насочена към LEGO сегмента и фокусирана към по-малките ентусиасти в роботиката.

 

Допълнително разширихме вече съществуващата категория "Свободен стил", като от тази година в нея ще може да се участва с изцяло софтуерни и хардуерни проекти, които решават съвременни индустриални казуси.

 

Какви възможности да се включат и подкрепят инициативата имат компаниите от сектора?

 

Именно те са звеното по веригата, което може да задава казусите и темите, в чийто контекст да се търсят решения и иновации. Бизнесът е голямата възможност за реализацията на такъв вид събития на професионално, международно ниво. Фирмите, които се включват, получават пряк контакт с една общност, която мисли, твори, създава и най-вече – има цели.

 

Всяка компания, която сметне, че националното състезание по роботика съвпада с интересите ѝ и желае да подпомогне неговото развитие, може да го направи, като се свърже с нас на имейл robodays@roboclub.bg.

 

Силно вярваме, че бизнесът подкрепя младите хора, а "Дни на Роботиката ‘23" цели да го докаже!

 

Студентите вероятно идват на Robo Days с ясна кариерна ориентация. Какво имат нужда да чуят, видят и научат по-малките участници, за да насочат избора си към технологиите и инженерните науки?

 

Идеята на "Дни на Роботиката" е да събере на едно място малки и големи с общи интереси в технологичните сфери. С това целим да подпомогнем предаването на опит и умения и преходните процеси между различните поколения.

 

Работата ми с ученици ми показва, че по-малките имат нужда информацията да им се представя по интересен, по "техен" начин, за да могат по-лесно да я възприемат. След това резултатите бързо стават видими.

 

Какви качества са необходими отвъд любопитството и кога и как се случва преходът между играта и "сериозната" роботика? Какво бихте посъветвали кандидатстващите тази година?

 

За да бъдеш част от тази сфера, на първо време ти трябват много креативност, хъс и любознателност, тъй като инженерните професии се занимават основно със създаване и развиване на различни продукти и изделия.

 

Преходът при всеки настъпва в различна възраст и зависи от много фактори. Случва се тогава, когато си кажеш "Искам аз да създавам!". Личното ми мнение е, че е най-добре това да стане, след като започнеш своето висше образование.

 

Мога да посъветвам всички, които имат желание, смело да се записват за "Дни на Роботиката ‘23". (Това може да се случи до 17 април 2023 г. на сайта на инициативата). Участието ви в състезанието може бъде изцяло с опознавателна цел. А това понякога е много ценен ресурс, който може да се използва в бъдещето ви развитие.

 

Отчитате висок интерес към инициативата. Можем ли да твърдим, че това е показател за нарастващо желание сред младите хора у нас да се занимават с роботика?

 

Към днешна дата за участие в състезанието са регистрирани над 45 технологични разработки от цялата страна. За нас това е категоричен показател за висок интерес в сферата на състезателната роботика, който се е повишил значително в сравнение с предходни години. Това далеч надминава очакванията ни и оборва опасенията ни, че COVID пандемията е повлияла негативно на дейностите в тази сфера.

 

Опитът ни от участия в редица състезания по роботика по света показва, че у младите хора има все повече мотивация и хъс да работят и на международно ниво, че целят да създават проекти, които биха решавали световни проблеми. За мен това е правилният път, по който обществото ни може да върви напред и нагоре.

 

Засега не знаем какъв точно ще бъде окончателният брой на участниците и проектите в тазгодишното издание на "Дни на Роботиката". Всичко ще стане ясно на 28 и 29 април, когато ще се проведе и самото състезание.

 

Как оценявате приноса на едно такова събитие за развитието на високотехнологичния сектор в страната като цяло?

 

Подобен тип събития дават много за развитието на страната ни в технологичен план, като осигуряват на младите изобретатели и творци сцената и възможностите да представят своите умения и разработки пред голям кръг от хора.

 

Смятам, че такива събития показват именно онази част от обществото, която създава и гради технологична България. А всяка една компания иска да има такива служители. Мотото, което започнах да промотирам от тази година, е #НекаЗаедноСъздаваме, защото само ние можем да променим средата, в която се намираме.

 

Очакваме Ви на 28 и 29 април в 12-ти учебен блок на ТУ-София!

     
Източник: TLL Media; снимка: Денис Исметов

Ключови думи: Денис Исметов   Дни на Роботиката   Robo Days   ТУ-София   RoboClub.bg    

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Експертно

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...