Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

КМА и ПАРА обединяват сили за развитието на индустриалната роботика и автоматизация у нас

13.04.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Две от ключовите организации в страната, чиято основна дейност е в областта на промишлената роботизация – Клъстер "Мехатроника и автоматизация" (КМА) и Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА), сключиха меморандум за партньорство.

 

Основна цел на сътрудничеството ще бъде подпомагането на българската екосистема в сектора чрез съвместното организиране на обучения, участия в различни програми, разработка и внедряване на иновативни технологии, включително експортно ориентирани проекти и т. н. Това разказаха специално за Robotics-Bulgaria.com от фирма Спесима, която е инициатор на учредяването на КМА.

 

"ПАРА е сравнително млада, но изключително амбициозна и отлично структурирана асоциация. Сигурен съм, че обединявайки усилия в правилната посока, ще постигнем още по-добри резултати, както и ще мотивираме младите, като им посочим перспектива за реализация в България", коментира д-р инж. Венцислав Славков, създател и управител на фирма Спесима и председател на Управителния съвет на Клъстер "Мехатроника и автоматизация".

 

Експертният опит на помощ за развитието на сектора

 

Българо-немското дружество Спесима е специализирано в разработката и интеграцията на комплексни системи за автоматизиране на индустриалното производство, главно за леярския отрасъл. Чрез немските си съдружници от Frech Group компанията дистрибутира специализираните си роботи за обслужване на леярско оборудване в повече от 30 държави на три континента.

 

"Произвеждаме над 100 специализирани робота всяка година. Решенията ни са патентовани, високоиновативни и се отличават с оптимална надеждност. Когато през 2006 г. бяхме сред инициаторите за учредяването на Клъстера – една от първите организации в страната с дейност в сферата на мехатрониката и автоматиката, бяхме убедени, че квалификацията, опитът и експертното ноу-хау на екипа и партньорите ни ще подпомогнат значително развитието на този сектор у нас.

 

Основен фокус в работата на КМА е реализирането на високотехнологични продукти с максимална добавена стойност на база принципите на Industry 4.0 и с приложения в интелигентните фабрики на бъдещето", допълват от Спесима.

 

В подкрепа на българските високотехнологични идеи и инженерни таланти

 

Както от свое име, така и като член на КМА компанията от години партнира на ПАРА в обмена на информация за различни събития, платформи и програми в сегмента на мехатрониката, роботиката и автоматизацията, включително в организирането и провеждането на ключови инициативи като ежегодния Robotics Strategy Forum.

 

През 2020 г. фирмата взе активно участие в реализацията на форума, а между 25 и 27 април т. г. екипът й ще сподели своя опит в сферата на дигиталните близнаци и роботизираните технологии с аудиторията и с представители на ПАРА на предстоящото събитие за иновации, предприемачество и роботика Scale UP Days 2023, което KMA съорганизира заедно с ИКТ Клъстер, DigiTech 4.0 и София Тех Парк.

 

"Клъстер "Мехатроника и автоматизация" има дългогодишна история и множество реализации, които са рядък пример за мост между научните изследвания и индустриалните приложения, както и много проекти, които целят да задържат младите и активни хора в България. Вярваме, че сътрудничеството ни ще бъде дългосрочно и ползотворно", споделя Йонко Чуклев, заместник-председател на управителния съвет на Асоциацията.

 

По време на официалното подписване на меморандума за сътрудничество с Клъстера от ПАРА изразиха надежда, че обединената работа на двете организации ще създаде условия за разработката на повече високотехологични продукти в страната и ще стимулира износа им.

 

Сред общите цели ще бъде и подпомагането на развитието на младите инженерни таланти в България чрез регионалните центрове за обучение по мехатроника и автоматика на КМА, образователно-менторски програми като PARA Robotics Incubator и други съвместни проекти и инициативи.

     
Източник: Спесима; снимка: Dreamstime

Ключови думи: Спесима   Spesima   ПАРА   КМА   Клъстер "Мехатроника и автоматизация"   мехатроника   роботика   автоматизация  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...