Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

BMW избра SprutCAM X Robot за роботизиран 3D печат на едрогабаритни компоненти

Водещият глобален производител на автомобили BMW е избрал софтуера за програмиране на индустриални роботи SprutCAM X Robot като основна платформа за конфигуриране и управление на процесите по адитивно производство на едрогабаритни детайли във фабриката си в Ландсхут, съобщават от BG Robots, официален представител на продуктите на SprutCAM Tech в България.

 

В производството си баварската компания използва високоефективни роботи KUKA, чийто системен партньор и интегратор у нас е фирма BG Robots. От екипа й разказаха специално за читателите на Robotics-Bulgaria.com в детайли за интересното и иновативно приложение в модерния завод на световния автомобилостроител.

 

Роботизация за преодоляване на предизвикателствата

 

Специализираният технологичен център за разработка на олекотени конструкции LuTZ на BMW непрекъснато търси нови стратегии за високоефективно производство на компоненти чрез адитивни методи. Научно-развойното звено използва 3D принтиране основно за изработката на части с големи размери.

 

Оказва се, че голяма част от популярните индустриални машини в този сегмент не са подходящи за нуждите на компанията, тъй като са или твърде малки, или не разполагат с достатъчен обхват на осевите движения, за да изпълняват задачите в цеховете на баварското предприятие.

 

Индустриалните роботи и в частност моделите на KUKA позволяват бързото, прецизно и рентабилно изработване на едрогабаритни компоненти благодарение на големия си работен обсег. Необходими са и допълнителни степени на свобода за ефективното използване на екструдер в 5-осен режим. Така иновативният проект за роботизиране на процеса, който стартира в края на миналата година, цели да постигне максимално опростена и кратка верига на производство.

 

SprutCAM X Robot и KUKA – точното решение

 

Фабриката на BMW в немския град Ландсхут вече използва роботи KUKA за редица производствени дейности. С помощта на линейни оси екипът на компанията може допълнително да разширява работната зона на роботизираните системи практически без ограничения.

 

Предизвикателство се оказва обаче програмирането на роботите за специфичното приложение.

 

  • От баварския автомобилен гигант стигат до извода, че е необходим софтуерен пакет, който поддържа еднакво добре операциите по фрезоване и 3D принтиране.
  • Сред изискванията към платформата са да управлява и визуализира зоните, които достига инструменталната екипировка, местата с риск от сблъсъци, както и т. нар. сингулярности, както и да генерира по естествен път изходен код за програмиране на различни роботи.
  • След етапа на първоначално отсяване и тестване на възможностите екипът единодушно се спира на SprutCAM X Robot. Софтуерът позволява на потребителите да изработват детайли с произволен профил и релеф на повърхностите.

Предимствата на специализирания софтуер

 

Платформата за офлайн програмиране е от типа решения "всичко в едно" и е съвместима с всички популярни марки индустриални роботи на пазара, като дава възможност за бърза, лесна и безпроблемна интеграция в нови и съществуващи приложения и системи. Тя осигурява удобна и интуитивна виртуална среда за конфигуриране и управление, в която взаимодействието между инженера, робота, инструмента и детайла е максимално близо до реалното.

 

Част от инструментариума на SprutCAM X Robot е функция за адитивно производство и обработка по всички възможни оси, а не само по три. Това прави възможно принтирането и фрезоването на компоненти и заготовки дори и в странично направление.

 

Повече за това как роботите KUKA с безупречна лекота и прецизност произвеждат едрогабаритни компоненти за автомобилите на BMW с помощта на софтуера можете да научите от следващото видео:

 

 

 

 

 

BG Robots
Нови Пазар 9918
ул. Димитър Петров 11, Зайчино Ореше
Тел.: +359 878 426 244
E-mail: info@bgrobots.com
Web: www.bgrobots.com

     
Източник: BG Robots

Ключови думи: BG Robots   SprutCAM   SprutCAM X Robot   KUKA   BWM   3D печат   3D принтиране   адитивно производство   автомобилостроене   роботи  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...