Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Bosch Rexroth завоюва наградата Hermes за трети път с интелигентен сензорен компенсационен модул за роботи

Bosch Rexroth за трети път е носител на най-престижния приз за индустриални технологии Hermes, съобщиха специално за Robotics-Bulgaria.com от Бюро за Развитие Техника, единствен търговски и сервизен партньор на компанията у нас.

Връчването на наградата се състоя на 16 април по време на официалната церемония по откриване на тазгодишното издание на Хановерския панаир.

 

Иновативният модул

 

Отличената с Hermes Award 2023 система Smart Flex Effector представлява интелигентен сензорен компенсационен модул за роботи с автономна кинематика с шест степени на свобода. Устройството значително повишава прецизността и степента на автоматизация, позволява лесен ретрофит на съществуващо оборудване и осигурява на роботите високочувствителен допир, максимално близък до този при човешката ръка, уточнява производителят.

 

Така системата прави възможно автоматизирането на комплексни операции, които доскоро са считани за твърде трудни за изпълнение или са осъществявани само ръчно, включително задачи, свързани с асемблиране и манипулиране. С това Smart Flex Effector разкрива потенциал за значително разширяване на кръга от приложения на роботите в съвременната индустрия, като в допълнение точно и адаптивно компенсира допустимите отклонения при захващане в реално време.

 

Бъдещето на роботизираното захващане и манипулиране

 

"Bosch Rexroth дефинира бъдещето на автоматизацията чрез интелигентно съчетаване на хардуер и софтуер. С помощта на сензори и софтуерни инструменти модерните индустриални роботи могат ефективно да заместят служителите в извършването на тежки или повторяеми дейности", коментира Томас Донато, член на изпълнителния борд на дивизията за заводска автоматизация "Factory Automation" в Bosch Rexroth.

 

"До неотдавна роботите изпълняваха ефективно задачи във връзка със захващане и асемблиране, единствено ако обектите бяха точно на програмираните позиции. Дори най-малките отклонения водеха до грешки, тъй като програмите не бяха достатъчно гъвкави и не позволяваха на крайните устройства да "усещат" и реагират своевременно на промените", допълват от компанията.

 

Smart Flex Effector разполага с иновативната технология Sensitive Touch, която позволява на интегрираните в модула сензори да регистрират с точност действителното местоположение на детайла за захващане и да го докладват в реално време на контролера, за да може той да адаптира последователността от движения на хващача към специфичната позиция на обекта.

 

Така устройството, предназначено за използване с шарнирни роботи или картезиански линейни системи, автоматично компенсира допуските и значително повишава точността на извършваните операции.

 

Това свежда до минимум необходимото програмиране, особено при манипулиране с широк набор от различни компоненти и изделия. Документирането и съхраняването на данните от всяко движение на компенсационния модул позволява на системата да оптимизира мониторинга и качеството на работните процеси.

 

"Smart Flex Effector гарантира висока ефективност и функционално разнообразие на роботизираните приложения, като създава количествено измерима добавена стойност за индустрията, околната среда и обществото. Поздравления за изключителното постижение на Bosch Rexroth да завоюва Hermes Award за трети път", заяви проф. Реймунд Нойгебауер, президент на общността на научните институти Fraunhofer и председател на експертното жури на наградите Hermes по време на официалната церемония.

     
Източник: БР Техника

Ключови думи: БР Техника   Бюро за Развитие Техника   Bosch Rexroth   Hermes   Hermes Award   Хановерски панаир   Hannover Messe   Smart Flex Effector   роботи   захващане   манипулиране   асемблиране  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...