Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Какви са преимуществата на индустриалните роботи пред 3D принтерите в адитивното производство

02.07.2021   |   Начало»Бизнес

Адитивното производство става все по-популярно сред производствените предприятия през последните години. Освен традиционните 3D принтери, подобни задачи вече се изпълняват и от индустриални роботи. И въпреки че 3D принтерите са по-евтини, използването на индустриални роботи за адитивно производство крие някои ключови преимущества, се посочва в коментар на Американската асоциация за усъвършенстване на автоматизацията А3.
 
Като за начало индустриалните роботи предлагат по-голяма свобода на действие. Типичните 3D принтери могат да се движат само в три направления – по осите X, Y, и Z, докато индустриалните роботи разполагат с до 6 – 7 оси за движение на роботизираните ръце. Към тях могат да се добавят допълнителни външни оси, което означава, че индустриалните роботи биха могли да печатат в безкрайно много посоки.
 
Друго голямо предимство на индустриалните роботи пред 3D принтерите е възможността да взаимодействат с други роботи и неадитивни приложения. С една простичка промяна на инструментите една-единствена роботизирана клетка може не само да зарежда адитивния материал, но и да отстранява материал или да извършва довършителна обработка. Това пести място в производствената среда, а също и време. При това не се налага човешка намеса за преместване на детайла между отделните работни станции. Множество роботи могат да бъдат програмирани да взаимодействат и да работят по един и същ детайл едновременно, като така се пести още повече време.
 
Естествено използването на роботизирани адитивни системи не е никак евтино с оглед на сложността на тази дейност. Програмирането на индустриални роботи е много по-сложно от това на 3D принтерите, като двете задачи дори не подлежат на сравнение. Разбира се, това не бива да се приема като причина да не се използват тези системи, а просто като пречка, която трябва да бъде преодоляна, отбелязват от А3.
 
Програмирането на роботизираните адитивни системи може значително да се улесни с помощта на Offline Robot Programming Software (OLRP). Софтуерът, който традиционно се използва за програмиране на 3D принтери, просто задава координати на точки, които принтерът да следва. Обикновено те са в GCODE файл. OLRP импортва тези GCODE файлове във виртуални роботизирани клетки, преобразува простите координати в кодове и програмира всички допълнителни оси, които може да са необходими. При 3D принтерите зададените координати обикновено предполагат принтиране само в една посока – от дъното на печатното легло нагоре. Ако е необходимо печатане в други посоки, което е много вероятно при използване на роботизирана адитивна система, с помощта на OLRP може лесно да се преориентират посоките на печатане и да се програмират всички оси на роботизираната клетка да следват тези нови посоки на печат. Без OLRP това би било изключително трудно.
 
Добавянето на допълнителни оси в роботизираните клетки увеличава риска от грешки. OLRP обаче позволява лесното им откриване и отстраняване. Именно възможността да се намалява сложността на програмирането на индустриални роботи с помощта на OLRP е един от факторите, които допринасят за все по-широкото използване на индустриални роботи в адитивното производство.

     
Източник: А3; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: А3   адитивно производство   роботизирани клетки   OLRP   3D принтери  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...