Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Японска компания започва масово производство на батерии за индустриални роботи с твърд електролит

Нов тип компактни презареждаеми батерии за индустриални роботи и промишлено оборудване, които предлагат жизнеспособна алтернатива на литиево-йонната технология, влизат в серийно производство в Япония тази година, съобщи производителят Maxell.

 

Това ще са първите в света батерии с голям капацитет с изцяло твърд електролит, специално разработени за приложения, които изискват високо напрежение и мощност в допълнение към висока енергийна плътност.

 

Считани за следващата голяма иновация в света на батерийните технологии, аналозите с твърд електролит отдавна са поле за множество изследвания и технологични разработки, но масовото им навлизане в индустрията доскоро беше ограничавано от редица проблеми във връзка с тяхната дълготрайност и ниската им издръжливост на голям брой цикли на зареждане и разряд.

 

Предимства и приложения

 

Иновативните батерии на японската компания са подходящи за захранване на:

  • Носими устройства;
  • Автомобилни системи;
  • Медицинско оборудване;
  • Промишлени роботи и решения за заводска автоматизация;
  • Индустриални сензори и датчици за мониторинг на околната среда;
  • Инфраструктурни системи и др.

 

Маркетинговите анализатори очакват технологията да доведе до истинска революция на пазара. Продуктите на Maxell се отличават с дълъг експлоатационен живот до 20 години, висока надеждност и безопасност и възможност за работа при широк диапазон от работни температури – от -50 до 125°C, пояснява производителят.

 

За разлика от литиево-йонните батерии, които са базирани на течни, гелообразни или полимерни електролити, новите им аналози съдържат твърд електролит. Така рискът от протичане е напълно елиминиран.

 

Те имат и други съществени предимства пред конкурентната технология – характеризират се с до три пъти по-висока енергийна плътност и с много по-малък риск от причиняване на пожар. Доскоро масовото им производство за индустриални приложения обаче беше смятано за нерентабилен сценарий, като се изработваха серийно единствено миниатюрни версии за носими устройства.

 

Нови възможности за захранване на промишлени системи

 

Твърдите електролити в дизайна на иновативните батерии могат да бъдат сулфиди или оксиди, като първият вариант гарантира много по-висока изходна мощност. Ето защо от Maxell залагат именно на електролит на сулфидна основа, а в каталога на компанията вече фигурират три разработки в този сегмент – плоски кръгли батерии, варианти с керамични корпуси, както и двуполюсни устройства.

 

"Благодарение на изключително ниския риск от изчерпване на капацитета и влошаване на работните характеристики в течение на дългогодишна употреба батериите с твърд електролит могат да бъдат широко използвани за захранване на промишлени системи.

 

Въпреки че браншът понастоящем е фокусиран основно върху внедряване на технологията в сектора на електромобилността, очакваме скоро бум на приложенията и в индустрията и заводската автоматизация. Разговаряме с множество потенциални партньори за проекти в областта, като регистрираме и сериозен ръст в търсенето на решения за резервно захранване на роботи, работещи при високи температури.

 

Ето защо започваме първото в света масово производство на компактни батерии с изцяло твърд електролит на сулфидна основа", коментира Кеиджи Накамура, президент и представителен директор на Maxell.

 

 

Компанията планира да инвестира над 2 млрд. йени (или 15 млн. щатски долара) в производствено съоръжение, базирано в близост до Киото, като вече води преговори за доставка на технологично оборудване. "Убедени сме, че новият тип батерии ще разкрие възможности за множество нови приложения, които досега не е могло да бъдат реализирани с наличните решения. Дори моментните нива на пазарно търсене да не нараснат, а да се запазят стабилни, очакваме поне 30 млрд. йени свързани приходи до 2030 г.", допълват от компанията.

 

Азиатската батерийна индустрия с фокус върху технологията

 

Японската батерийна индустрия, която беше сред пионерите в сферата на литиево-йонните батерии, възлага големи надежди и на технологиите с твърд електролит. Според прогноза на базираната в Токио маркетингова агенция Fuji Keizai глобалният пазар на такива батерии ще достигне 1,6 трилиона йени или 12 млрд. долара до 2035 г.

 

Четири от петте водещи световни притежатели на патенти в областта са местни компании - Toyota Motor, Panasonic Holdings и др. TDK и Murata Manufacturing са сред вече утвърдените производители на миниатюрни батерии с твърд електролит за носими и други малки устройства. Силна конкуренция обаче японските производители намират в лицето на все повече южнокорейски корпорации като Samsung Electronics и LG Chem, отчитат маркетолозите, а основно поле на технологичната надпревара стават високомощните батерии за електромобили.

     
Източник: Maxell

Ключови думи: Maxell   батерии с твърд електролит   литиево-йонни батерии   индустриални роботи   промишлени роботи  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...