Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ПАРА се ребрандира, за да подчертае ангажимента си към иновациите в цялост

17.05.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА) обяви, че се преименува в синхрон с непрекъснатото разширяване на дейността и списъка си с членове.

 

Сдружението, в което към днешна дата участват над 70 фирми и организации, вече се нарича Професионална асоциация по роботика, автоматизация и иновации (PARAi), като така поставя фокус върху иновативните технологии в по-широк мисъл – отвъд роботите и автоматиката.

 

"През последните 18 месеца сдружението ни се разрасна с компании, работещи в множество други ниши – производство на автожири, сателитни услуги, IoT решения, киберсигурност, фондове за рисков капитал, търговия с композити и смоли и др.", поясняват от PARAi.

 

По-широк кръг от цели и технологични сфери

 

Асоциацията се стреми активно да подкрепя технологичната екосистема в България и да помага на всеки от членовете си, без значение от конкретната му бизнес сфера, да получава достъп до нови пазари и по-голяма видимост за проектите се, допълват от там.

 

Сред целите на организацията са още да стимулира партньорствата между иновативните компании в сегмента на високите технологии, да насърчава обмена на идеи и опит, да откроява водещи тенденции и актуални възможности за финансиране, да участва, както и да организира и развива собствено портфолио от събития и инициативи в помощ на младите таланти, стартъпите и фирмите в различни браншове.

 

"Занапред PARAi ще подпомага активно развитието и на компании, разработващи иновативни продукти и услуги. Такива компании продължават да увеличават членската ни база, а от PARAi ще се постараем да бъдем полезен партньор на целия иновативен сектор у нас", обобщават от Асоциацията.

 

Водещи инициативи

 

От основаването си през 2018 г. сдружението непрекъснато разширява кръга си от дейности в полза на високотехнологичния бизнес в страната. Сред ключовите му инициативи са ежегодният доклад "Българските успехи в роботиката и автоматизацията", който отразява последните достижения на родните предприятия по посока модернизация на процесите и производствата, както и годишното проучване за нивото на автоматизация на индустрията у нас.

 

 

Ключово събитие под шапката на Асоциацията е и Robotics Strategy Forum – едно от водещите събития в сферата на роботиката и иновациите в България, което цели да обедини компании, неправителствени организации, научноизследователски институти и други ангажирани страни и да насочи вниманието към актуални иновации, решения, бизнес модели и предизвикателства в бранша.

 

В четирите си издания дотук форумът постави фокус върху различни теми:

 

  • Развитието на българската технологична екосистема;
  • Ефектите на пандемията и роботизацията в Централна и Източна Европа;
  • Ръста в използването на роботи и решения за автоматизация, иновациите в производството на чипове и батерии;
  • Следващото поколение таланти в областта на роботиката у нас.

 

Фокус върху образователната и младежката роботика

 

Развитието на образователната и младежката роботика в България също е сред водещите приоритети на ПАРА (вече PARAi). Основна инициатива на Асоциацията в това направление е обучително-менторската програма за развитие на иновативни ученически, студентски и стартъп проекти PARA Robotics Incubator, чието успешно пилотно издание беше финализирано през 2022 г., а в момента се провежда и вторият й сезон.

 

От сдружението създадоха и първата интерактивна карта на образователна роботика в България, която включва множество ученически и младежки клубове в страната и може да бъде разгледана на страницата на PARAi.

 

С по-професионална насоченост е най-новият формат на Асоциацията – поредицата от информационни събития "Технологии в бара", която стартира в края на миналата година. Инициативата се провежда ежемесечно на различно място и събира в неформална обстановка експерти и представители на утвърдени и компании и бизнес организации в сегмента на роботиката и индустриалната автоматизация, които дискутират някои от най-актуалните теми в сектора.

     
Източник: PARAi; снимки: Dreamstime

Ключови думи: PARAi   ПАРА   PARA   роботика   автоматизация   иновации  

Област: Роботика  

е-книга Дигитални производствени иновации
Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес
е-книга Дигитални производствени иновации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...