Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Остават само няколко седмици до automatica 2023 – вижте кои ще са акцентите в сегмента на роботиката

19.05.2023   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Малко повече от месец остава до тазгодишното издание на едно от най-дългоочакваните събития в света на индустриалните роботи – automatica в Германия.

 

Водещата международна платформа за роботика и интелигентна автоматизация ще се проведе от 27 до 30 юни в изложбения център на Мюнхенски панаир. Екипът на Robotics-Bulgaria.com подбра някои от най интересните акценти в предстоящия форум, за да Ви ги представи в следващите редове.

 

Бъдещето на работните места и заетостта

 

С богата експозиция, посветена на последните новости при промишлените, колаборативните, автономните и мобилните роботизирани системи от Messe Muenchen си поставят за цел да насочат вниманието към хората и роботите като успешен отбор и да демонстрират на живо предимствата на автоматизацията като двигател, а не враг на заетостта в производството, логистиката и редица други сектори.

 

Скучните, напрегнати и изтощителни работни дейности постепенно остават в миналото. Работната среда на бъдещето е тотално различна благодарение на коботите, самонасочващите се превозни средства, автономните мобилни роботи и другите високотехнологични достижения в сферата на индустриалната автоматизация, коментират от Мюнхенски панаир.

 

Основите вече са положени

 

"Много компании вече успешно реализират концепцията за ефективна колаборация между хора и машини на различни нива, като тази тенденция добива все по-голяма популярност в модерните заводи, складове и логистични центрове. Роботите се превръщат във все по-атрактивна инвестиция за малките и средни предприятия.

 

Предприемчивите иноватори доказват и на всички, които доскоро твърдяха, че високите технологии и традиционните занаяти са несъвместими, че е време да преосмислят позицията си по въпроса", добавят организаторите на automatica и ни предлагат да видим с очите си как роботите лесно и бързо се превръщат в дърводелци в следното видео и на място на изложението:

 

 

1:0 за роботите срещу недостига на кадри

 

"Забелязвате ли, че безработицата всъщност намалява с нарастването на роботизацията в индустрията? Замисляли ли сте се защо това е така?", питат от Messe Muenchen. А ето и няколко важни детайла в тази посока:

 

  • Поколението на "бейби бумърите" (родените между 1946 и 1964 г.) постепенно напуска редиците на работната сила в глобален мащаб;

 

  • По данни на Немския институт за научни изследвания в сферата на заетостта IAB през последното тримесечие на миналата година в Германия е имало почти 2 млн. вакантни работни позиции – ръст от 8,8% спрямо предходното;

 

  • Агенцията за маркетингови проучвания Prognos очаква вследствие на "голямото пенсиониране" да възникне дефицит на близо 3 млн. квалифицирани работници още през 2025 г.

Коботите - супергерои?

 

Много от предприятията, чийто опитен персонал навлиза в пенсионна възраст, обаче планират внедрявания на коботи и индустриални роботи, за да компенсират негативните ефекти. А за тези системи ще са необходими и оператори, което всъщност е възможно да започне да внася известен баланс на пазара на труда в индустрията, смятат експертите.

 

 

Нещо повече – коботите, мобилните и автономни роботизирани системи от ново поколение занижават и консолидират в една област необходимите компетенции за работа в различни отрасли на индустрията, като същевременно елиминират тежките, досадни и повторяеми операции от списъка със задачи на служителите. Така работните места стават много по-привлекателни за всички поколения в трудоспособна възраст, включително и за най-младите и неопитни работници.

 

Повече относно най-актуалните възможности за успешно партньорство между човека и машината организаторите обещават да научим на automatica 2023.

 

Търсят се "партньори" и "колеги" за роботите

 

Колаборативните роботи идват, за да компенсират много от отрицателните последици за производствата в световен мащаб вследствие на глада за кадри. Новото поколение коботи се отличава с висока производителност, гъвкавост и товароносимост, което разширява неимоверно кръга му от потенциални приложения, подчертават от Мюнхенски панаир.

 

Посетителите на предстоящото изложение ще станат свидетели на предимствата на най-новите предложения от водещи глобални производители в сегмента, включително колаборативни системи с полезен товар до и над 20-30 кг, които могат да бъдат използвани не само в споделен с оператор безопасен работен режим, но и като конвенционални индустриални роботи във високоскоростни приложения.

 

Сред акцентите в тематичния кръг на събитието ще бъдат и най-иновативните технологии при платформите за машинно зрение и визуална инспекция. Част от новостите при захващащите решения ще бъде 3D принтиран "ролков" хващач, който деликатно борави с крехки полуготови тестени изделия, като ги премества от захранващ конвейер към тава за доизпичане без да наруши целостта и външния им вид.

 

 

Все по-интелигентни, бързи и гъвкави приложения в логистиката

 

Роботите отдавна присъстват в технологичния инструментариум на логистичните предприятия и се използват широко за сортиране, pick-and-place операции, палетизиране и т. н. Благодарение на последните разработки в сферата на изкуствения интелект и машинното зрение тези системи сега могат много по-прецизно, бързо и гъвкаво да изпълняват задачите си, коментират от Messe Muenchen.

 

Експертите са убедени дори, че автоматизирането на ръчно извършваните дейности в работните потоци посредством подходящата комбинация от новаторски технологии ще се превърне в критично условие за запазване на конкурентоспособност на динамичните пазари в логистиката.

 

Самонасочващите се превозни средства (AGV) и автономните мобилни роботи (AMR) играят решаваща роля в този контекст, а тенденциите в дизайна и функционалния им арсенал ще бъдат на фокус по време на трите изложбени дни на automatica 2023, информират организаторите.

 

 

Могат ли роботите да проговорят на един език?

 

"Безпилотните и роботизирани транспортни системи разчупват ограничените структури на процесите и приложенията в складовете и дистрибуционните центрове и водят до истинска революция в логистичната и производствена автоматизация. Не е изненадващо, че този пазар експоненциално расте.

 

По данни на Международната федерация по роботика между 2021 и 2022 г. броят на внедряванията в сегмента е нараснал с цели 47%", отчитат от Мюнхенски панаир, като споменават и основното предизвикателство пред тоталната популяризация на AGV и AMR технологиите – роботите все още не говорят помежду си на един език!

 

Редица успешни разработки обаче вече има и в това направление, а гостите на automatica този юни ще имат възможността да се запознаят отблизо с някои от най-интересните сред тях. Част от решенията за адаптация и интеграция на модели от различни производители в общ робопарк е например отвореният комуникационен интерфейс VDA 5050, разработен от немската асоциация на автомобилната индустрия (VDA) и Асоциацията на производителите на машини и оборудване в Германия (VDMA).

 

И докато обратното броене до предстоящото издание на automatica 2023 от 27 до 30 юни в Мюнхен тече, очаквайте още информация за акцентите в събитието на специализирания портал за роботика!

 

     
Източник: Messe Muenchen

Ключови думи: Automatica   Messe Muenchen   Мюнхенски панаир   роботика   роботизация   автоматизация   колаборативни роботи   коботи   AMR   AGV  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...