Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Глобалното автомобилостроене изравнява електронното производство по брой на инсталираните индустриални роботи

26.05.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Пореден рекорд при новоинсталираните на годишна база промишлени роботи в глобалната индустрия през 2022 г. сочат предварителните данни от доклада за развитието на бранша в световен мащаб на Международната федерация по роботика (IFR).

 

Извадки от пазарното проучване бяха представени накратко от президента на Федерацията Марина Бил по време на кръглата маса на изпълнителния борд на IFR на 23 май в рамките на международното изложение за автоматизация и роботика Automate, което се проведе през последните няколко дни в Детройт.

 

Окончателните данни от ежегодното изследване ще бъдат официално публикувани тази есен, а изводите в резюме са следните – ръст от 2 на сто бележи общият брой на въведените в експлоатация системи по света през изминалата година в сравнение с предходната, а в САЩ увеличението е с цели 10%.

 

Роботизацията като изход от икономическата и кадрова криза

 

Статистиките потвърждават тенденцията на възход на индустриалните роботи след отчетливия спад през 2019 и 2020 г. и отшумяването на негативните ефекти от пандемията впоследствие. От 522 хил. нови единици през 2021 г. внедрените роботи в заводите по цялото земно кълбо са достигнали 531 хил. в рамките на последния завършил едногодишен календарен период.

 

 

Това отново подчертава ролята на роботиката и автоматизацията като решения за изход от световната икономическа криза за все повече промишлени предприятия, а сред водещите двигатели на устойчивия ръст в сегмента вероятно е и продължаващият глад за квалифицирани кадри в индустрията, който глобалните производители на роботи се стремят да компенсират със все по-гъвкави и колаборативни системи.

 

Автомобилната индустрия продължава да набира скорост

 

Автомобилостроенето, което традиционно е сред водещите клиентски отрасли за сектора на индустриалната роботика в глобален план, уверено върви нагоре в класацията по общ брой на новоинсталираните единици.

 

  • През 2022 г. този сегмент почти изравнява настоящия лидер – електронното производство (където са интегрирани нови 139 745 робота през 2022 г.) със 137 469 системи на годишна база и с близо 17 хиляди повече в сравнение с 2021 г.

 

  • На трета позиция се нарежда секторът на металообработката и машиностроенето, където са реализирани 64 446 нови инсталации. Следват производството на платмасови и химически продукти (с 25 437 нови единици) и хранително-вкусовата промишленост (с 13 237).

 

  • В останалите индустриални отрасли, които попадат в групова графа, са започнали работа 56 585 робота, а в раздела "Некатегоризирани" от IFR отчитат в действие още цели 94 141 нови мехатронни асистента на персонала на световните фабрики.

 

 

САЩ се доближава до "златните" си години

 

В Съединените американски щати, които са основен обект на представената извадка от проучването на IFR, през 2022 г. са внедрени над 49 000 роботизирани системи. Този резултат се доближава до най-високият рекорд за страната за всички времена (>50 000 единици), реализиран през 2018 г., преди пандемията.

 

В САЩ автомобилният сектор отдавна и с голяма преднина (повече от четирикратно) е надхвърлил сегмента на електрониката, а броят на новоинсталираните през миналата година роботи в двата отрасъла е съответно 20 391 и 4549, показват статистиките на Федерацията.

 

Какви други изводи могат да бъдат направени и какви други тенденции формулирани на база резултатите от годишния доклад на IFR – ще разберем през септември тази година, обеща Марина Бил.

     
Източник: IFR

Ключови думи: IFR   роботика   доклад   индустриални роботи   роботизация   автомобилна индустрия   електроника   новоинсталирани роботи  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО
ШУНК Интек ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиБизнесПредстоящоТехнологииПроектиСъбитиятаПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...