Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Роботите Motoman на Yaskawa предлагат високоефективна алтернатива на довършителната обработка с ЦПУ

Довършителната обработка на зъбни колела и компоненти за зъбни предавки е сложна и взискателна задача в съвременното машиностроене, която изисква изключително висока прецизност.

 

За предложи перфектното решение за автоматизиране и оптимизиране на тази операция, немският системен интегратор Klaaßen Technologie разработва специализирана клетка за роботизирано зачистване на металните детайли, базирана на робот от серията Motoman на Yaskawa.

 

Решението

 

  • Индустриалните роботи предлагат разходно- и ресурно-ефективна алтернатива на ръчното почистване на мустаци (чеплъци), както и на механичната довършителна обработка на метални изделия посредством машини с ЦПУ, а моделите на Yaskawa позволяват икономии на до 95% от традиционно необходимото време.

 

  • Специализираното решение, разработвано и усъвършенствано от Klaaßen Technologie в рамките на 3 години, комбинира интелигентен софтуер с модерна технология за тактилно измерване и високопроизводителен робот Motoman. Системата разполага с богат функционален инструментариум, включително автоматизирана смяна на инструмента.

 

  • Клетката постига изключително високо качество на крайните повърхности с кратки времена на обработващите цикли и възможности за работа с широк асортимент от изделия с различни геометрии и размери. Достъпни са както предварително конфигурирани, така и индивидуално програмируеми инструменти за дефиниране на необходимия профил/траектория на довършителната обработка според контурите на детайла.

 

Роботът, който "сам се програмира"

 

Интелигентните функции на системата произтичат от човеко-машинния ѝ интерфейс с графична поддръжка, който директно комуникира с контролера на робота. Първо се извършват всички необходими измервания на компонента, а на база събраната информация роботът се самообучава, за да стартира впоследствие автоматично процесите на зачистване и полиране.

 

Той самостоятелно изчислява под какви ъгли да захожда обработващият инструмент, за да следва стриктно съответния контур. Така на практика роботът сякаш сам пише собствената си програма, подчертават от Klaaßen Technologie.

 

 

Сред причините от компанията да се спрат именно на роботите от гамата Motoman е емблематичният контролер YRC1000. В комбинация с възможностите за бързо и точно ускоряване на манипулатора той гарантира оптимална прецизност на работната траектория.

 

Роботът е ядрото на високопроизводителната клетка

 

Диаметърът на зъбните предавки, които подлежат на довършителна обработка, не само естествено предопределя размерите на работната клетка, но и техническите спецификации на робота, който безспорно е нейното ядро. Във връзка с потенциала на решенията от този тип да обработват едрогабаритни детайли първите практически реализации на технологичното решение за зачистване и полиране са имено в такива приложения.

 

Пилотната специализирана система, наречена RDC (Robot Deburring Cell), е предназначена за работа с диаметри до 1,5 м. Тя е успешно внедрена в производството на водещ глобален производител на компоненти за сектора на вятърната енергетика.

 

За решения с такъв мащаб интеграторите от Klaaßen Technologie избират 6-осни роботи от серията Motoman MH50 с висока товароносимост (50 кг). Тези модели комбинират изключителна прецизност с компактни размери, кратки времена на цикъл и отлична повторяемост от ≤ 0,2 мм. Новоразработена технология за контрол на вибрациите гарантира бързо ускорение дори при кратки движения.

 

Вариант на клетката, но за високоефективна обработка на по-дребни детайли, немската фирма разработва за друг местен производител, този път на зъбни предавки за индустриално оборудване. В нея е интегриран компактен робот Motoman GP8 с полезен товар 8 кг и степен на защита IP67. Самата клетка е с размери едва 2 х 1,4 м.

 

 

 

 

 

 

 

АТРИ Роботикс
Стара Загора 6000
ул. Цар Иван Шишман №77, офис 32
Тел.: +359 893 967 467; +359 899 625 160
E-mail: robotics@a3robotics.bg
Web: https://a3robotics.bg/

     
Източник: АТРИ Роботикс

Ключови думи: АТРИ Роботикс   Yaskawa   Motoman   Motoman GP8   Motoman MH50   ЦПУ   довършителна обработка   зъбни предавки   роботи   индустриален робот  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...