Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Роботите на KUKA повеждат борбата срещу дефицита на кадри в МСП

Недостигът на квалифицирани работници в производството и особено в малките и средни предприятия е сред най-сериозните предизвикателства, с които световният бизнес е принуден да се справя през последните години.

По данни на глобалната консултантска компания в сферата на човешките ресурси Manpower Group 75% от предприемачите изпитват значителни трудности да наемат търсения персонал.

 

Дори Германия страда от "глад" за работна ръка

 

Кризите с веригите на доставките във връзка с пандемията и високите цени на електроенергията допълнително усложняват икономическата обстановка в промишления сектор.

 

Ситуацията с дефицита на кадри не е никак "розова" дори в Германия, отчитат местните пазарни анализатори. Роботизацията е една от спасителните сламки, на които индустрията възлага най-големи надежди, а немската компания пионер в сферата на роботиката KUKA повежда борбата с този проблем с прецизно таргетирано портфолио от продукти и решения.

 

Бизнесът посреща автоматизацията с все по-позитивни нагласи

 

"Става все по-трудно да намериш работници с необходимите знания и умения, особено за изпълнението на тежки и повторяеми дейности. Отливът на обучени специалисти е изключително отчетлив именно в промишлените приложения, включващи такива задачи", коментира Герхард Мюлер, отговорник за бизнеса на KUKA в Германия, Австрия и Швейцария.

 

Експертът добавя, че същевременно много малки и средни фирми все още подхождат резервирано и с твърде голям скептицизъм към автоматизацията, която им се струва прекалено сложна и финансово непосилна. За щастие голямата картина започва постепенно да се променя и все повече предприятия в сегмента осъзнават възможностите, които роботизацията им предлага, обобщава той.

 

Хей, KR QUANTEC PA, дръж ми бирата!

 

Мюлер дава пример с малката пивоварна Fiedler, която внедрява робот KUKA за високопроизводително палетизиране на тежките каси с бира.

 

 

"Във времена на недостиг на квалифицирана работна сила доминиращият у голяма част от трудоспособното население страх, че роботите "изяждат" работните му места, започва постепенно да отслабва. Непрекъснато получаваме отзиви от наши клиенти колко щастливи са били служителите им да прехвърлят на робота всички трудни и изморителни задачи, които са натоварвали гърбовете, китките и нервите им с години", допълва Герхард Мюлер.

 

Нови задачи и приложения

 

Роботизираните системи вече са се доказали като безценни помощници на малкия и среден бизнес в приложения като палетизиране, обслужване на машини, качествена инспекция или пък заваряване, дори (и даже все по-често) извън високоавтоматизираното автомобилостроене.

 

"Роботите много лесно се вписват в сплотените екипи на по-малките предприятия, бързо стават част от "семейството", някои дори получават свои имена. Част от клиентите ни споделят, че след внедряването на робота са успели да разработят и възложат на служителите си много по-интересни приложения. Нещо повече, фирмите, които използват роботи, са по-атрактивни за кандидатите – изглеждат по-иновативни, гъвкави и ориентирани към бъдещето", коментира специалистът.

 

Простата сметка

 

Едно стандартно решение със заваръчен робот KUKA струва около 110 хил. евро, отбелязва Мюлер. Включени в тази сума са специализиран хващач за съответното приложение, заваръчна технология от водещ производител, програмиране на системата, както и въвеждане в експлоатация в цеха и обучение на персонала.

 

Разходите за труд на служител, който би извършвал част от заваръчните дейности, са около 40 хил. евро на година. Тъй като автоматизираното решение работи в двусменен режим, това означава икономия на 80 хил. евро годишно. Популярните в индустрията калкулатори за възвръщаемост на инвестицията показват простичката сметка – след около 17 месеца капиталовложението в робот вече ще се е изплатило, завършва фирменият експерт.

 

 

 

 

 

 

 

СПЕЙСКАД ООД
Казанлък 6100
Ул. Стара река 2, офис 310
Тел: 02 9033999
Email: info@spacecad.bg
Web: www.spacecad.bg 

 

     
Източник: Спейскад

Ключови думи: Спескад   Spacecad   KUKA   МСП   роботизация   заваръчен робот   заваръчна клетка   KR QUANTEC PA   индустриални роботи  

Област: Роботика  

е-книга Дигитални производствени иновации
Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ
е-книга Дигитални производствени иновации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...