Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ChatGPT проектира първия си робот

Научноизследователски екип от департамента по инженерни науки на базирания в Лозана швейцарски технически университет EPFL представиха първата в света роботизирана система, проектирана от големия езиков модел ChatGPT и по-специално от третото поколение на платформата ChatGPT-3.

 

Иновативната разработка представлява специализиран хващач за… бране на домати, монтиран към мобилна платформа, и е демонстрация на възможностите на чатбота с изкуствен интелект да сътрудничи на хората в създаването на роботи за различни приложения, включително за индустрията и производството.

 

Колаборативно проектиране

 

Инженерите от лабораторията за изчислителен дизайн и конструиране на роботизирани системи към EPFL наскоро публикуваха резултатите от практическите тестове на концепцията си, като считат, че докладът им може да послужи като базова технологична рамка за колаборативно проектиране на разнообразни роботизирани устройства – от хора и големи езикови модели в тандем.

 

На база опита си по време на проекта екипът описва не само възможностите, но и рисковете от използването на изкуствен интелект в роботиката, като твърдят, че тази практика е на път завинаги да трансформира стратегиите и процесите в сферата на дизайна в роботиката, като ги опрости и обогати.

 

"Въпреки, че ChatGPT работи с текстово базиран метод за генериране на код, платформата прояви впечатляваща интуиция по отношение на физическите измерения на проектирането и демонстрира значителен потенциал в симулирането на човешката креативност", коментира ръководителят на лабораторията и екипа по проекта Джоузи Хюз.

 

Фазите на проекта

 

В първия етап на реализацията изследователите и чатбота се включват в колективна дискусия, тип "брейнсторминг", в която уточняват предназначението на бъдещия робот, параметрите на дизайна и конкретните технически спецификации. Обсъждат се теми на генерално концептуално ниво, като бъдещите предизвикателства пред човечеството, а автоматизираното бране на селскостопанска продукция се идентифицира от изкуствения интелект като потенциално решение на глобалния проблем във връзка с изхранването на населението.

 

Чатботът използва достъпа си до световната информационна интернет база, за да извлече улики за това какви функции и характеристики трябва да притежава един робот за бране, от академични публикации, технически статии, ръководства, практически наръчници и медийни материали.

 

 

След финализиране на концепцията – задвижван от мотор хващач за откъсване на зрели домати, ChatGPT е изправен пред задачата да предложи технически изпълними варианти за форма на захващащия модул, материал за изработка и компютърен код за управление на устройството.

 

Във втората фаза на проекта учените прецизират кода, генериран от големия езиков модел за целта, за да конструират прототип. Следва отстраняване на проблемите и грешките чрез тестване на системата.

 

Потенциалът и клопките на изкуствения интелект като "изобретател"

 

"Макар изчислителните технологии отдавна да се използват в помощ на инженерите при техническото изпълнение на различни проекти, сега за първи път AI базиран инструмент се прилага в идейната разработка на нови типове системи, което на практика автоматизира най-висшите когнитивни задачи в сферата на дизайна. В резултат хората и изчислителните системи може да разменят ролите си на изобретатели и изпълнители", допълват от екипа.

 

Инженерите от EPFL разглеждат и възможностите изкуственият интелект да се използва като своеобразна "фуния" за стесняване на възможностите около дадена идейна концепция, а хората да запазят контрола върху креативните процеси и върху реалното генериране на идеите.

 

"В проучването ни ChatGPT идентифицира доматите като една произвежданите чрез земеделие храни, които "най-много си струва" да бъдат брани роботизирано. Тук съществува риск платформата да е "пристрастна", тъй като явно доматите са най-описваната и обсъжданата в интернет пространството култура и да ги предпочете пред земеделски продукти, при които реално са налице най-голям потенциал или най-значителни потребности за автоматизирано събиране.

 

Когато решенията се вземат извън обхвата на познанието на разработчиците, могат да възникнат сериозни етични, инженерни или фактически казуси", предупреждават швейцарските специалисти.

 

     
Източник: EPFL

Ключови думи: EPFL   робот   роботизиран хващач   хващач   робот за бране на домати   роботизирано бране   ChatGPT   изкуствен интелект   голям езиков модел  

Област: Роботика  

е-книга Дигитални производствени иновации
Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии
е-книга Дигитални производствени иновации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...