Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

От института Fraunhofer IML определят последната си разработка като следващото поколение при автономните мобилни роботи

Еволюцията на автономните мобилни роботи (AMR) – така определят изследователите от института Fraunhofer за управление на материалните потоци и логистика (IML) една от последните си технологични разработки.

Иновативният транспортен робот evoBOT представлява динамично стабилна (самобалансираща се) двуколесна система с широк кръг от потенциални приложения в индустрията и логистиката, подходяща дори за колаборативни сценарии. Новаторската концепция не само е доведена до фаза на работещ прототип, но вече е издържала успешно и първите си тестове в реална работна среда.

 

Предимства и приложения

 

  • Пъргавият evoBOT се отличава с голяма бързина и гъвкавост, които го правят отлично решение за прецизно транспортиране на различни товари в динамичните съвременни цехове, складове и дистрибуционни центрове. Модулният дизайн на решението позволява да бъде използвано отвъд традиционните приложения в логистиката и интралогистиката – в комплексни и дори пренаселени с хора среди на закрито и открито.

 

  • За разлика от повечето популярни системи в сегмента на AMR, чиято функционалност обикновено е строго лимитирана до изпълнението на прост набор от еднотипни движения, например избутване и придърпване на складови единици, двуколесният evoBOT може да захваща, завърта и издига над себе си разнообразни по тип обекти, както и да извършва различни други задачи с тях, като се накланя напред и назад без да изгуби баланс.

 

  • Отличителна характеристика на прототипа е вдъхновеният му от живите организми дизайн, който позволява по-лесното му психологическо възприемане от хората и безпроблемното му използване като персонален асистент.

 

Високоиздръжлив, но плавен и прецизен

 

Технологията е базирана на принципа на т. нар. обърнато съчленено махало (inverse compound pendulum) – без външна противотежест. Системата е изключително лека и компактна и, за разлика от конвенционалните роботи, е в непрекъснат баланс. Това прави възможно придвижването й по повърхности с различен релеф, включително неравни терени и такива с голям наклон.

 

Двете колела и двата хващача на робота функционират в пълен синхрон, което му позволява успешно да замести служителите в повдигането и транспортирането дори на деликатни, чупливи или опасни обекти на дълги разстояния. В допълнение, evoBOT е и изключително бърз. Той може да развие скорост до 60 км/ч, пренасяйки различни товари с тегло до 100 кг.

 

Сред потенциалните приложения на системата са комплексни товаро-разтоварителни задачи, включително в летищната дейност. Иновативният прототип наскоро успешно издържа първите си полеви тестове на карго терминала и на перона на международното летище в Мюнхен.

 

evoBOT като летищен служител

 

"С evoBOT поставихме началото на ново поколение автономни транспортни средства и роботи. Двуколесният му дизайн с два манипулатора е следващата стъпка в хуманоидизирането на мобилните и индустриалните роботизирани системи. Практическите тестове на мюнхенската аерогара постигнаха впечатляващи резултати, които разкриват огромен потенциал пред приложенията на системата като неизменен "колега" на хората в бъдеще", коментира проф. Михаел тен Хомпел, управляващ директор на института Fraunhofer IML.

 

За целите на тестовия проект разработчиците на футуристичния робот влизат в колаборация с института Fraunhofer по приложни науки, оператора на карго терминала на летището в Мюнхен Cargogate Munich Airport, консорциума Digital Testbad Air Cargo (DTAC), транспортните компании CHI Deutschland Cargo Handling, LUG aircargo handling и Lufthansa Cargo, летищната фирма Fraport AG Frankfurt, както и други представители на бранша.

 

Повече за това как се справя evoBOT с комплексните задачи, които инженерите му възлагат, гледайте в следващото видео:

 

     
Източник: Fraunhofer IML

Ключови думи: evoBOT   мобилен робот   двуколесен робот   автономен робот   самобалансиращ се робот   Fraunhofer   логистика   AMR  

Област: Роботика  

е-книга Дигитални производствени иновации
Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии
е-книга Дигитални производствени иновации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...