Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Все повече европейски предприятия обезопасяват рисковите и повторяеми операции чрез роботи и ИИ, сочи доклад на EU-OSHA

23.06.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

 

В европейските производствени, преработвателни и промишлени предприятия като цяло става все по-популярна практиката да се повишава степента на безопасност на опасни, тежки или повторяеми операции чрез тяхното автоматизиране посредством роботи и базирани на изкуствен интелект (AI) системи.

 

Това сочат данните от публикуван наскоро сравнителен доклад на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа EU-OSHA, изготвен на база мащабно проучване на голям брой разнообразни по тип практически реализации.

 

Той разглежда процесите по интегриране и цялостното въздействие на интелигентните и колаборативни роботи и на AI базираните технологични платформи в различни приложения с акцент върху осигуряването на безопасността на работниците.

 

Предизвикателства и възможности

 

Какви са ползите от усъвършенстваната роботизирана автоматизация във връзка с трудовата безопасност и какви трудности и рискове е възможно да възникнат в ранните етапи на проектите за роботизация – тези въпроси са основен фокус в анкетата, проведена от информационната организация на Европейския съюз за здравословни и безопасни условия на труд (ЗБУТ).

 

От EU-OSHA публикуват и сборник от кратки материали, посветени на различни аспекти на темата, включително:

 

  • Предизвикателства и възможности в областта на безопасността и здравето при работа (БЗР), произтичащи от внедряването;
  • Препоръки за автоматизиране на когнитивни задачи;
  • Препоръки за автоматизиране на физически задачи;
  • Движещи сили, пречки и препоръки за внедряване;
  • Улесняване на организационното приемане на системи, основани на ИИ.

 

Тенденции в областта на БЗР

 

"Оптимизирането на различни задачи чрез последните технологични достижения в сферата на роботиката и автоматизацията е непрекъснат процес в редица индустрии. Тази тенденция се очаква значително да повлияе БЗР в работна среда, тъй като позволява прякото извеждане на служителите от опасни ситуации и качественото подобряване на трудовите им условия", коментират от Агенцията.

 

Експертите посочват като основни средства за тази цел прецизните, бързи, неуморяеми и все по-умни индустриални роботи от ново поколение, основаните на изкуствен интелект софтуерни платформи за управление на различни дейности и когнитивни задачи в производството и други сектори на индустрията, както и най-актуалните решения в сферата на информационните и комуникационни системи (ICT).

 

"Макар не всички операции да могат да бъдат изцяло автоматизирани, в редица приложения работниците получават ценна помощ и необходимата сигурност благодарение на роботизираните си и/или AI базирани асистенти, например коботите и системите за машинно зрение", допълват от EU-OSHA.

 

Обхват на проучването

 

В анкетата се включват общо 9 предприятия от различен мащаб, базирани предимно в Европа, като един от участниците споделя за проект, реализиран в Северна Америка. Участниците са компании от Словения, Швеция, Германия, Норвегия, Дания, Нидерландия, Португалия и САЩ, които предоставят детайлна информация за опита си при въвеждането на интелигентни, колаборативни роботи и системи с изкуствен интелект в рамките на общо 11 финализирани практически казуса и още 5 проекта във фаза на текущо изпълнение.

 

За целта са интервюирани служители от различни нива на корпоративната йерархия и с различна специализация, включително мениджъри, експерти в областта на БЗР, ЗБУТ и човешките ресурси, технически инженери, оператори и др.

 

 

Фирмите, участвали в допитването, идват от различни промишлени сектори, сред които автомобилостроене, енергетика (включително оператор на газова инфраструктура, доставчик на технологични енергоносители и др.) инженеринг, транспорт и логистика, научноизследователска и развойна дейност, агроиндустрия и др.

 

Технически средства и резултати

 

Сред основните използвани за обезопасяване на работната среда и съответните приложения технически средства са:

  • Многосни роботи и/или коботи с един и или два манипулатора;
  • AVG системи и мобилни роботи;
  • AI базирани платформи за машинно зрение;
  • Хибридни решения, включващи робот и изкуствен интелект и др.

В 6 от 11-те приключили проекта предприятията са внедрени back-end системи за поддръжка на приложенията с изкуствен интелект, докато в останалите 5 се използват комплексни софтуерни платформи за тази цел, но без интелигентни алгоритми.

 

При 7 от реализациите front-end решенията включват извършването на физическо манипулиране чрез роботи, а в другите такова не е необходимо. Най-автоматизираните операции са тези, свързани с физическо боравене с различни обекти – в 7 от практическите казуси, а в два се автоматизират когнитивни задачи, отново във връзка с физически обекти.

 

 

Всички решения за автоматизация извършват рутинни дейности, като или заместват служителите в изпълнението им (в 6 от проектите), или им асистират в колаборативен режим (в 4 проекта). Една от описаните роботизирани системи е способна да функционира както самостоятелно, така и в споделено работно пространство с оператор.

 

По отношение на аспектите на внедряванията във връзка с безопасността и здравето при работа анкетираните в проучването на EU-OSHA предприятия споделят, че физическите ползи от използването на роботи са най-осезаеми и важни (редуциране на риска, умората и трудовите злополуки).

 

Следват възможностите за по-ефективна организация на труда и по-пълноценно оползотворяване на работната сила. С най-незабелязано на пръв поглед влияние остава психологическият фактор, който от компаниите очакват да се разгръща постепенно в дългосрочен план.

 

Повече информация за доклада, проучването и резултатите от него ще намерите тук.

 

     
Източник: EU-OSHA; снимки: Dreamstime

Ключови думи: EU-OSHA   БЗР   ЗБУТ   безопасност и здраве при работа   роботи   коботи   изкуствен интелект   AI базирани системи  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...