Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Девет преимущества на колаборативните роботи за завиване и отвиване на болтове и гайки

За мнозина внедряването на автоматизирани решения за завиване и отвиване на гайки и винтове изглежда трудно и твърде скъпо. Те обикновено си представят огромни автоматизирани машини, които могат да извършват само малък, точно определен брой дейности, и затова си мислят, че автоматизацията е подходяща само за производството на голям обем еднообразна продукция.

Колаборативните роботи с отвертка са една доста достъпна алтернатива за много бизнеси, тъй като могат да се използват за много различни приложения, включително за производство на малки партиди от разнообразни продукти.

Преимуществата им не са никак малко, отбелязва експертът по индустриална роботика и блогър Алекс Оуен-Хил, който се спира на девет от тях, като подчертава, че използването на колаборативни роботи за завинтване и развиване на болтове и гайки е нов подход в автоматизацията на тези процеси.

Първото преимущество на колаборативните роботи е лесното им програмиране. С точния за съответното приложение комплект, програмирането може да отнеме минути вместо дни, както би било при традиционните автоматизирани отвертки. Нещо повече, човек не е нужно да бъде експерт по роботика, за да програмира кобот. Програмните им интерфейси са достатъчно опростени, за да може всеки, който знае как се ползва примерно смартфон, да се справи с програмирането им за дадено приложение.

Второто преимущество е постоянството в работните параметри. Хората се справят страхотно с когнитивни задачи, но не са много добри в изпълнението на повтарящи се действия като завиване и развиване на гайки и болтове. Подобни отегчителни задачи ги карат да снижават качеството при работа на дълги смени. С роботизираните решения качеството е винаги постоянно, тъй като роботът извършва действието по един и същи начин всеки път.

Следващ в списъка е по-малкият брой наранявания. Един от сериозните проблеми при ръчното завиване и отвиване на гайки и болтове е негативният ефект, който тази дейност може да има върху човешкото здраве в дългосрочен план. Мускулно-скелетни увреждания като синдрома на карпалния тунел се свързват именно с тази дейност.

Колаборативните роботи са много гъвкави. Те могат лесно да бъдат пренасочени към други задачи, когато се налага, и могат да извършват множество различни типове операции на завиване и развиване. В резултат те могат да подобрят адаптивността на целия бизнес, позволявайки добавянето на дейности по завиване и развиване към всеки производствен процес.

Бързото внедряване на колаборативните роботи е петото им голямо преимущество в списъка на Оуен-Хил. Благодарение на възможността да бъдат пуснати в експлоатация в рамките на броени дни, те позволяват по-бързото възвръщане на инвестицията.

Те са надеждни и инвестицията в тях се изплаща наистина впечатляващо бързо. За разлика от конвенционалните решения за автоматизация, които може да се изплащат с години, инвестицията в коботи може да се изплати в рамките на само няколко месеца.

Прецизността на колаборативните роботи също не е за пренебрегване. Въпреки че хората са по-добри в справянето с вариации, роботите запазват нивото на прецизност във всеки един момент.

Едно от големите им преимущества е и фактът, че колаборативните роботи не заемат много място.

     
Източник: ROBOTIQ

Ключови думи: колаборативни роботи   автоматизирани отвертки  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...