Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Индустрията в ЕС инвестира усилено в роботика, сочи нов доклад на IFR

30.06.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Индустриалната роботика в Европа е в период на истински подем, сочат данните от последния публикуван доклад на Международната федерация по роботика (IFR).

 

Изводите са базирани на предварителни резултати от проучванията на Федерацията за развитието на глобалния сектор през 2022 г., които бяха представени накратко по време на традиционната кръгла маса на IFR в рамките на водещото международно изложение за роботика и интелигентна автоматизация automatica, което тече от 27 до 30 юни в Мюнхен.

 

Ускорени темпове на роботизация

 

Продажбите на промишлени роботизирани системи през миналата година в Европейския съюз са регистрирали ръст от 6 на сто спрямо преходната, а в производствата на 27-те страни членки на организацията са инсталирани близо 72 00 нови робота от януари до декември 2022 г., показва още изследването на IFR.

 

 

"Най-интензивно в рамките на ЕС роботи се интегрират в Германия, Италия, Франция, Испания и Полша. Новите инсталации в тези държави съставляват повече от 70% от новоинсталираните работни единици през 2022 г.", обобщи по време на презентацията си президентът на Федерацията Марина Бил.

 

Броят на внедряванията в страни извън ЕС за същия период достига 84 000 единици или ръст от 3% спрямо 2021 г.

 

Германия остава лидер в класацията

 

Германия запазва водещата си позиция на най-голям пазар на индустриални роботи в Европа, докладват от IFR. Около 26 000 нови робота са внедрени в немските заводи през миналата година, което представлява увеличение с 3 на сто спрямо предходния едногодишен период. Германия се нарежда четвърта в глобалната класация на най-роботизираните страни след Япония, Сингапур и Южна Корея.

 

  • Автомобилната индустрия по традиция е водещият клиентски сегмент за немския сектор на промишлената роботика. 27% от новоинсталираните работни единици през 2022 г. са за целите именно на автомобилостроенето.
  • Металообработката се нарежда на следващото място с 4200 нововнедрени системи – ръст от 20 на сто спрямо 2021 г., който надминава дори високите темпове на роботизация в сегмента отпреди пандемията.

 

 

Полимерната и химическата индустрия в Германия също са близо до статистиките от 2019 г. с 2200 нови робота през 2022 г. и 7% ръст в сравнение с предходната.

 

Италия с нов рекорд през 2022 г.

 

Нов рекорд по брой на нововнедрените роботи отбелязва и италианската индустрия през миналата година, според данните на IFR. В местните фабрики за този едногодишен период са заработили цели 12 00 нови единици (16 на сто от общия брой нови инсталации в ЕС), което е с 10% повече от 2021 г.

 

"Секторът на металообработката и машиностроенето в Италия се развива динамично. Продажбите на промишлени роботи за приложения в този отрасъл са достигнали 3700 единици – с 18% повече от предходната година. Друга мощна индустрия в страната е производството на храни и напитки, където инсталациите на роботи са нараснали с 9 на сто (1400 нови единици) през 2022 г.", информират пазарните анализатори на IFR.

 

15% ръст при новите инсталации във Франция

 

Франция, която се нарежда трета в статистиките за ЕС, е внедрила в производствените си предприятия 7400 нови единици през 2022 г. – увеличение от 15 на сто спрямо предходната година. Макар тези резултати да представляват по-малко от една трета от новозаработилите роботизирани системи за същия период в немските заводи, те демонстрират тенденция на устойчив ръст на роботиката във френската държава.

 

  • Водещ клиентски отрасъл е металообработката с дял от 22% от общия брой инсталации (1600 нови робота) и 23 на сто ръст в сравнение с 2021 г. В местното автомобилостроене броят на работните единици е нараснал с 19%, достигайки 1600 и дял от 21% от всички нововнедрени конфигурации.

"Френското правителство въведе пакет от стимули за инвестиции в оборудване за интелигентни фабрики в размер на 100 млрд. евро, който влезе в сила в средата на 2021 г. и се очаква да генерира значително търсене на индустриални роботи през следващите няколко години", коментират от IFR.

 

 

Възход на роботите и в Испания и Полша

 

Годишният брой на новите инсталации в Испания също регистрира увеличение през 2022 г. – с 12% или 3800 новоинтегрирани единици. Основен двигател на роботизацията в тази държава е автомобилостроенето. Според Международната асоциация на производителите на моторни превозни средства (OICA) Испания е вторият по обем производител на автомобили в Европа след Германия.

 

  • В този сектор са заработили 900 нови робота през миналата година – ръст от 5% спрямо 2021 г. Продажбите на роботизирани системи за сектора на металообработката са скочили с цели 20%, достигайки 900 единици. Двата отрасъла кумулативно са допринесли за 50% от общия брой нови инсталации в страната през 2022 г.

В Полша възходът на роботите се запазва стабилен вече 9 последователни години, подчертават от IFR. Сред рекорда от 3500 нови робота през 2021 г., през следващата година полските заводи отбелязват втория най-добър резултат в историята на страната с 3100 новоинсталирани единици.

 

  • Запазва се силно търсенето на роботизирани системи от отрасъла на металообработката, където увеличението през 2022 г. е с цели 17% - до 600 нови единици.

"Войната в Украйна изправя европейското производство пред сериозни предизвикателства. Но инвестициите в дигитализация и автоматизация се очаква да нарастват вследствие на финансовата подкрепа в размер на 160 млрд. евро в рамките на ЕС за периода от 2021 до 2027 г.", допълват от Федерацията.

 

Презентацията на Марина Бил по време на кръглата маса на IFR в рамките на automatica 2023 можете да видите тук:

 

 

     
Източник: IFR; снимки: IFR, Dreamstime

Ключови думи: IFR   индустриални роботи   роботика   ЕС   доклад   роботизация  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...