Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

automatica 2023 подчерта ролята на роботите като решение, а не като проблем на пазара на труда

07.07.2023   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Над 40 хил. посетители от 88 държави и повече от 650 компании изложители от 34 страни по целия свят събра под един покрив последното изключително успешно издание на водещата международна платформа за роботика и интелигентна автоматизация, която се проведе от 27 до 30 юни т. г. в Мюнхен.

 

Събитието се състоя паралелно с други два успешни формата на организаторите от Messe Muenchen - LASER World of PHOTONICS за иновации в областта на фотониката и World of QUANTUM за квантови технологии.

 

Мащабният форум наблегна на ролята на индустриалните роботи като решение на проблема с глобалния недостиг на квалифицирани кадри, а не като риск за работните места на служителите в съвременната индустрия. Сред водещите теми на събитието бяха и концепциите за бъдещето на работната среда в контекста на роботиката и автоматизацията.

 

"automatica за пореден път доказа позицията си на водещо световно изложение в сегмента с впечатляващите резултати от тазгодишното си издание – невероятна атмосфера, много нови участници и експертна програма. И всичко това се случи след само 12 месеца подготовка, а не 24, както беше досега", коментира директорът на изложбената платформа Аня Шнайдер.

 

Изложителите и гостите дават висока оценка

 

  • В специално проучване, проведено от института за пазарни изследвания Gelszus, цели 94% от участвалите изложбени компании дават на тазгодишното издание отлична, много добра или добра оценка;
  • Сред най-високо оценените от изложителите е качеството на посетителите (91% са отбелязали това като предимство на форума тази година) и потенциалните и реални нови клиенти, с които са влезли в контакт по време на събитието (85%);
  • Изключително високо оценяват изложението и гостите;
  • 98% от тях са описали преживяването си като "добро", "много добро" или "отлично". В топ 10 на страните на произход на посетителите след Германия бяха Австрия, Италия, Швейцария, Чехия, Южна Корея, Китай, Полша, Нидерландия, Словения и САЩ;
  • 97 на сто от гостите са посочили като водещо предимство на платформата присъствието на пазарните лидери в сегмента, 95% са дефинирали automatica като водещ форум в сектора, а 65% са споделили очаквания значимостта на изложението за развитието на бранша да продължи да нараства в следващите години.

 

"automatica е най-важният панаир за нас през последните 20 години. Завръщането след пандемията миналата година беше предизвикателство, но този юни цифрата на посетителите скочи отново, което е изключително важен индикатор за нас като изложители. Това ни гарантира огромен брой полезни срещи и възможности да разширим мрежата си", заяви Франк Конрад, председател на борда на подразделението за роботика и автоматизация на Асоциацията на немската машиностроителна индустрия (VDMA Robotics + Automation).

 

По време на събитието се състоя и дебютното панаирно участие на бизнес звеното за промишлена роботика на Google - Instrinsic. "Целта ни е да направим роботиката по-лесна и достъпна както за потребителите, така и за производителите и доставчиците. Това превърна automatica в най-ползотворната изложбена среда, в която да представим компанията и решенията си за първи път на живо пред международната публика", разказва Хенрике Нойлен, акаунт директор на Intrinsic.

 

Роботите вече не са "убийци на работни места", а "спасителен пояс" за индустрията

 

Макар роботите дълго да бяха заклеймявани с тезата, че "изяждат" работата на персонала в производството и промишлеността, международната общност се убеди именно в обратното на automatica 2023. Роботиката и автоматизацията бяха демонстрирани като ефективни решения на сериозния проблем с глада за професионални кадри в различни сектори на индустрията. Роботизираните системи не само заместват хората в изпълнението на тежки, рискови и повторяеми операции, но генерират търсене и на нови служители във връзка с програмирането, управлението и обслужването им.

 

Друга "спасителна" кауза за производството, в която автоматизацията изпълнява ключова роля, е декарбонизацията чрез възможностите за повишаване на енергийната ефективност, намаляване на отпадъците и загубите, рециклиране и кръгова икономика. Сред акцентите по време на тазгодишното изложение бяха устойчивите концепции за оптимизация чрез автоматизиране и роботизиране на процесите.

 

 

Шампионската лига на роботиката

 

Водещ фокус по време на форума логично беше и изкуственият интелект, който позволява създаването и ефективното внедряване и използване на ново поколение средства за автоматизация и роботизация. В този сегмент се включиха множество стартъпи в сегмента от цял свят, а техни представители определиха форума като "Шампионската лига" на роботиката, в която всяка компания би искала да вземе участие, да взаимодейства активно с бранша и гостите и да научи повече за тенденциите на бъдещо развитие.

 

В допълнение към мащабното експо, което изпълни шест просторни зали на изложбения и конгресен център в Мюнхен, се състоя и изключително богата в тематично отношение съпътстваща програма. Форумът automatica, запазена марка на формата, събра на едно място водещите световни експерти в сферата на роботиката, автоматизацията и производството, които обсъдиха най-актуалните въпроси, проблеми и възможности в сектора.

 

Вниманието на посетителите привлякоха атрактивните демонстрации на сервизни (Service Robot City, организирана като цял град на роботите) и мобилни системи (Mobile Robots in Production). Гостите имаха възможност да видят в действие автономни мобилни роботи (AMR) от различни глобални производители, както и цели флотилии от разнообразни брандове, работещи в синхрон благодарение на стандарта за AGV комуникация VDA 5050.

 

munich_i – глобалн инкубатор за идеи в сферата на изкуствения интелект

 

Високотехнологичната платформа munich_i Summit беше част от програмата на automatica за трети път, но вече се усеща като неизменен елемент на шоуто, споделят участниците и организаторите от Института по роботика и машинна интелигентност в Мюнхен и Техническия университет в града.

 

Посветенo на иновациите в роботиката и AI технологиите, събитието демонстрира последните новости, технологии и концепции в областта, утвърждавайки ролята си на истински инкубатор за идеи и иновации. В допълнение към техническите аспекти на съвременните и бъдещите решения бяха разгледани и етичните им измерения, както и социалната отговорност на разработчиците и потребителите.

 

В програмата на платформата по традиция бяха срещата на върха с фокус върху високите технологии Hightech Summit, зоната AI.Society robotics, специално шоу, посветено на последните достижения в изкуствения интелект, както и финала и награждаването на хибридното глобално състезание Robothon – The Grand Challenge, където големия приз и награден фонд от 10 хил. евро тази година грабна немският отбор RoboPig.

 

 

С водещите акценти от четирите динамични изложбени дни можете да се запознаете отблизо благодарение на специалната поредица обзорни видеа, които организаторите са подготвили:

 

Ден 1 – 27 юни

Ден 2 – 28 юни

Ден 3 – 29 юни

Ден 4 – 30 юни

 

     
Източник: Messe Muenchen

Ключови думи: Messe Muenchen   automatica   munich_i   роботика   автоматизация   роботи   индустриални роботи  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...