Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Иновативен хърватски проект за автономна мобилност получи близо 180 млн. евро финансиране от ЕК

07.07.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Европейската комисия одобри отпускането на грант в размер на 179,5 милиона евро на хърватската компания Project 3 Mobility за финансирането на иновативен проект за научноизследователска дейност, разработка и производство на автономни електрически превозни средства, поддържаща инфраструктура и платформа за услуги. Проектът е регистриран като част от националния план за възстановяване и устойчивост на Хърватия.

Технологията, върху която Project 3 Mobility работи, е основа за изграждането на цяла екосистема за автономна градска мобилност, която има потенциал значително да облекчи трафика в натоварените зони на столицата Загреб.

 

Бъдещото производство – производство на бъдещето

 

По линия на проекта предстои изграждането на завод в Хърватия за едросерийно производство на роботаксита. От компанията очакват това категорично да постави държавата на световната карта на страните, които подкрепят и развиват дигитални и зелени технологии на бъдещето, носещи значими социални и екологични ползи.

 

Одобреният грант осигурява само част от необходимите средства за изграждането на производствената база и реализацията на цялостния проект. Компанията планира да инвестира поне още 350 млн. евро в това направление на бизнеса си преди да стъпи на пазара с новите безпилотни автомобили.

 

Част от капитала вече е осигурен от частни инвеститори, а останалата предстои да бъде събрана в рамките на следващите две години, пояснява главният изпълнителен директор на Project 3 Mobility Марко Пейкович. Той определя получаването на европейско финансиране като огромно постижение, но и голяма отговорност за компанията.

 

Потенциалът и значимостта на проекта

 

"Този проект е ключов не само за Хърватия, но и за целия Европейски съюз. Това е най-големият единичен грант, отпускан досега от ЕК за научноизследователска дейност и разработка", заяви по време на официалното подписване на договорите за усвояване на средствата преди седмица министър-председателят на страната Андрей Пленкович.

 

 

"Това е исторически момент за нас. Процесът, чрез който органите и институциите на Европейския съюз одобриха проекта, беше изключително дълъг и натоварващ и продължи повече от две години от момента, в който започнахме първоначалните дискусии. Гордеем се, че успешно покрихме всички критерии и демонстрирахме потенциалната значимост на проекта пред хърватската държава и ЕС.

 

През тези две години беше необходимо да докажем и съответствието на концепцията ни с целите на европейския зелен и цифров преход, в допълнение към възможностите й да предостави добавена стойност в редица обществени аспекти, за да обосновем финансовата подкрепа, която ни беше нужна", коментират от компанията.

 

 

Реализацията се очаква да повиши не само ефективността на градската мобилност в Загреб, но и безопасността на транспорта, като значително намали инцидентите. Сред потенциалните ползи са и положителните ефекти върху околната среда и градската инфраструктура. Автоматизираните услуги по обслужването на пътниците биха спестили и големи количества време на гражданите в забързаното им ежедневие, което вероятно ще направи роботакситата все по-предпочитан метод за придвижване в големите европейски и световни градове в бъдеще.

 

Безпилотните и автономни превозни средства могат буквално да революционализират градския транспорт, правейки го по-гъвкав, удобен, евтин и достъпен. Очакван резултат от бъдещото им масово използване е намаляване на броя паркирани коли около улиците (вследствие на повечето хора, които биха използвали роботизираните услуги) и създаване на условия за по-ефективно оползотворяване на пространството.

 

     
Източник: Project 3 Mobility; снимки: Project 3 Mobility, Deramstime

Ключови думи: Project 3 Mobility   ЕС   ЕК   автономна мобилност   градска мобилност   автономни автомобили   автономни таксита   роботаксита  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...