Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

България се присъедини към световната FIRST LEGO League общност с успешно дебютно издание на фестивала у нас

14.07.2023   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

На 8 юли т. г. в многофункционалната спортна зала "Колодрум" в Пловдив се състоя премиерното издание в България на световния фестивал за лего роботика FIRST LEGO League, който се провежда в 110 държави по цялото земно кълбо и е дал платформа за изява на милиони участници.

Събитието, организирано от Фондация "Пловдив 2019" в партньорство с Център за творческо обучение, развойното звено на SAP в страната, Фондация "Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ), Професионалната асоциация за роботика, автоматизация и иновации (PARAi) и образователния портал "Уча в Пловдив", предизвика силен интерес сред младите любители на роботиката и у нас.

 

Роботиката като суперсила

 

Форумът беше на тема "Суперсили" и даде възможност на младежите да представят различни научноизследователски проекти с фокус върху технологиите в сферата на възобновяемите и конвенционалните енергийни източници.

 

Част от програмата на фестивала бяха още презентации на високотехнологични компании, зрелищни демонстрации на роботи, както и работилници на различна тематика за деца и възрастни. В тях участници и посетители получаваха мисии и предизвикателства, за които трябваше да открият и тестват алтернативни решения в екип и за определено време. Част от атракциите по време на събитието беше и цял град, сглобен от лего блокчета.

 

"Ключова цел на формата FIRST LEGO League e насърчаване на любопитството и интереса на децата и младежите към роботиката и ефективното прилагане на знанията и уменията, придобити по време на работата им с роботите, в реалния живот. В допълнение фестивалът се стреми да привлече родителите като важен фактор за развитието на техните деца. Не на последно място, организирането на форума цели да постави България на картата на глобалната общност FIRST LEGO League", коментират организаторите.

 

Интересът на учениците у нас към STEM науките е голям

 

В събитието се включи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, който обяви, че към момента повече от 3600 ученици в страната изучават роботика и програмиране в 258 специализирани групи към училищата и центровете за подкрепа на личностното развитие с допълнително финансиране от МОН. По думите му най-активни са децата в София, Пловдив, Варна и Бургас, но интерес има от всички области на страната.

 

Понастоящем у нас функционират и над 50 клуба по роботика на училищно и университетско ниво, които развиват дейност като самостоятелни академии – както в големите градове, така и в по-малките населени места, като Разград, Кричим и Чирпан, информира още министърът.

 

 

"Подобни инициативи като днешната показват, че с правилен подход обучението може да разпалва интереса и въображението на децата, а това умножава резултатите, които постигат”, допълни проф. Цоков. Той изказа мнение, че тази цел трябва да бъде заложена и в изграждането на STEM центровете в страната, каквито ще има в над 2200 училища благодарение на финансирането от Плана за възстановяване и устойчивост.

 

Концепцията

 

Щатската организация с нестопанска цел в сферата на науката и технологиите FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) започва партньорството си с LEGO, като пионер в практическото обучение и роботиката, през 1998 г. В резултат се появява и концепцията за FIRST LEGO League – глобален фестивал на роботиката, който обединява екипните инициативи във фокуса на FIRST с доказания софтуер за програмиране и познатите на всички ни блокчета и елементи за конструиране на LEGO.

 

     
Източник: ФРГИ, МОН

Ключови думи: FIRST LEGO League   FIRST   LEGO   роботика   състезателна роботика   фестивал   лего роботика   PARAi   МОН   ФРГИ  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиБизнесКариериСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...