Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Възстановяването на световния пазар на индустриални роботи започва от Китай

09.07.2021   |   Начало»Бизнес

Предварителни данни, обобщени от Международната федерация по роботика (IFR), показват увеличение от 19% на продажбите на индустриални роботи в Китай през 2020 г.
 
"Прогнозата за пазара на роботика е оптимистична", заяви Милтън Гери, президент на IFR. "В Китай, където първо влезе в сила затварянето заради пандемията, секторът започна да се възстановява още през 2020 г. Доставени са общо 167 000 индустриални робота", отбеляза Гери.
 
Ръстът на пазара в Китай оказва силно положително въздействие върху чуждестранните доставчици – 24% или 123 000 индустриални робота са доставени от чужбина. Японските доставчици доминират на пазара. Местни фирми доставят 44 000 броя на китайския пазар, което е увеличение от 8% в сравнение с 2019 г.
 
Инсталациите на роботи в световен мащаб са с 2% по-малко през 2020 г., най-вече заради влиянието на пандемията от COVID-19. Все пак спадът в продажбите е оценен като по-умерен от очакваното.
 
Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира увеличение от 5,5% на световния БВП през 2021 г. и 4% през 2022 г. Въпреки това ситуацията не е еднозначна в отделните страни.
 
С оглед на поръчките през 2021 г. може да се очаква силен ръст на пазара в Северна Америка и Европа. В Германия прогнозата за годината включва силно възстановяване и положителна промяна за индустрията. Може да се постигнат още по-добри продажби, ако сегашните проблеми с доставките на ключови компоненти се преодолеят бързо.
 
"Световните усилия за постигане на климатична неутралност родиха нов бизнес. С цел да постигнат амбициозните цели по отношение на климата, икономиките започнаха да насърчават добива на енергия от ВЕИ и природосъобразните технологии до безпрецедентни нива. Роботиката и автоматизацията позволяват на компании с всякакъв размер да произвеждат всякакви компоненти, включително горивни клетки за водородни автомобили или батерии в транспортния сектор, и соларни панели в енергийния сектор. Новото поколение лесни за използване роботи помага да се оптимизира производителността и да се приближат производителите до регионалните пазари на конкурентни цени", отбелязват от IFR.

"Роботиката доказа, че може бързо да адаптира производството и да отговаря на промените в търсенето дори при малки производствени серии", коментира Гери.

     
Източник: IFR; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: IFR   индустриални роботи   соларни панели   водородни клетки  

Област: Роботика  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...