Robotics Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Роботите Motoman на Yaskawa оптимизират и най-комплексните приложения във фармацевтичната индустрия

Някои физически обекти – при определени условия – просто се съпротивляват на автоматизацията. Такъв е случаят например с малките стъклени шишенца и епруветки във фармацевтичната индустрия.

Крехки и чупливи, цилиндричните контейнери за различни вещества и медикаменти трябва да бъдат захващани и премествани максимално деликатно и прецизно, за да се избегне счупването им. Не всяка стандартна система за автоматизация на пазара обаче покрива тези изисквания.

Немският разработчик на персонализирани решения за лабораторна автоматизация Goldfuss engineering разрешава този проблем за свой клиент с индивидуално проектирана за нуждите му конфигурация, базирана на универсален робот от гамата Motoman на Yaskawa и специален хващач.

 

Предизивкателството

 

Комплексното приложение обхваща изваждане от кутия и позициониране на стъклените шишенца при преминаването им през различни етапи на производствения процес и през чисти помещения и станции с различни контролирани среди, включително подаването им към миялна машина и дозираща пълначна линия, както и поставянето на готовите запечатани опаковки в полипропиленови кутии в произволна последователност.

 

Преди да се обърне към Goldfuss със заявка за персонализирана технология за автоматизиране на процеса, местното фармацевтично предприятие прилага ръчно изпълнение на тези задачи поради високата чупливост на тънкостенните стъклени контейнери с диаметър само няколко милиметра и невъзможността да бъдат обработвани от "груб" конвенционален робот или друга стандартна система.

 

Решението

 

Проектираното и внедрено от Goldfuss engineering решение се състои в компактна роботизирана клетка с високопрецизния модел GP50 от гамата Motoman. Роботът е в санитарно изпълнение за фармацевтични приложения и със специален клас грес (FGG), сертифицирана за използване в досег с храни и лекарствени средства. Системата е способна да борави надеждно и с най-малките шишенца в продуктовия асортимент на предприятието с вместимост едва 2 мл.

 

В рамките на един технологичен цикъл с продължителност около 50 - 60 секунди роботът отваря капака на кутията и вади отвътре контейнерите, след това ги поставя на въртяща се работна маса или двупосочен конвейер, откъдето те тръгват към следващите етапи – измиване, пълнене, инспекция и опаковане.

 

Празната кутия роботът поставя в специален съд за последващо използване, а готовите шишенца се поставят в друга кутия. Системният интегратор предлага допълнително да съкрати времетраенето на работния цикъл с добавянето на втори робот.

 

 

Оптимална комбинация от робот и хващач

 

Акцент в решението е специално разработеният за приложението компактен механичен хващач, който осигурява по-голяма деликатност при захващане и пренасяне на крехките шишенца дори от вакуумен аналог. Модулът перфектно се съчетава с робота на Yaskawa, a от Goldfuss подчертават, че от дълги години си партнират с европейското подразделение на японската компания и технологиите им се допълват перфектно във всяко персонализирано решение за автоматизация.

 

Роботът от серията GP се оказва отлично решение за предизвикателството в това взискателно фармацевтично приложение, макар да съществува и друг също толкова оптимален вариант – автоматизиране на процеса в колаборативен режим с друго прецизно и високоефективно решение на Yaskawa – коботът HC20DTP с товароносимост 20 кг.

 

Демонстрационна клетка с кобота за автоматизиране на сходни задачи може да бъде видяна и тествана в шоурума на Goldfuss engineering в немския град Балинген.

 

 

 

 

АТРИ Роботикс
Стара Загора 6000
ул. Цар Иван Шишман №77, офис 32
Тел.: +359 893 967 467; +359 899 625 160
E-mail: robotics@a3robotics.bg
Web: https://a3robotics.bg/

 

     
Източник: АТРИ Роботикс

Ключови думи: АТРИ Роботикс   Yaskawa   универсален робот   индустриален робот   GP50   Motoman   HC20DTP   кобот   фармацевтична индустрия  

Подобни статии
ВИТТО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ РОБОТИКАТА на специализирания портал Robotics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Сан Макс Трейд
Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноКариериБизнесСъбитиятаТехнологииПроектиПазар
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...